Bez prihoda
43

Ukrajini potrebno čak pet milijardi dolara mjesečno kako bi održali državni sistem

S. Š. U.
Izvor: Twitter Serhiy Marchenko, ukrajinski ministar finansija
Izvor: Twitter Serhiy Marchenko, ukrajinski ministar finansija
Ministar finansija Ukrajine Serhiy Marchenko rekao je da Kijev traži najmanje 5 milijardi dolara mjesečno međunarodne pomoći za pokrivanje troškova zemlje, prenosi ukrajinska novinska agencija Unian.

Govoreći u Washingtonu na sastancima sa visokim američkim zvaničnicima, Marchenko je rekao da Ukrajina očekuje da će dobijati dvije milijarde dolara mjesečno od SAD za pokrivanje hitnih troškova u aprilu, maju i junu. Ukupno, zemlji je potrebno najmanje pet milijardi mjesečno.

"Moramo da popunimo ovu prazninu odmah da bismo privukli neophodna finansijska sredstva i pobijedili u ovom ratu", rekao je Marchenko.

Na sastancima s visokim američkim zvaničnicima, ukrajinski ministar finansija rekao je da zemlja osim ovih milijardi pomoći, u budućnosti očekuje dodatni dugoročni zajam koji će pomoći Ukrajini da se oporavi od, daleko veće štete od rata.

Prema Marchenku, zbog rata ukrajinska vlada trenutno može prikupiti samo porezne prihode u vrijednosti od 54 posto svojih rashoda, cifra koja isključuje vojne troškove.

Marchenko je rekao da Ukrajina traži ekonomsku podršku kako bi nastavila da plaća penzije, plate službenicima u zdravstvu i obrazovanju kao i druge humanitarne potrebe.