Negirali navode
3

Uhapšen bivši japanski ministar i njegova supruga zbog kupovine glasova

FENA/SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši japanski ministar pravosuđa i njegova supruga, zastupnica u državnom parlamentu, uhapšeni su u četvrtak zbog sumnje u kupovinu glasova javio je javni RTV NHK.

Tužiteljstvo sumnja da su bivši ministar pravosuđa Katsuyuki Kawai i njegova supruga, zastupnica gornjeg doma japanskog parlamenta Anri Kawai ponudili milione jena u gotovini ljudima kako bi glasali za Anri Kawai koja je i izabrana u Parlament 2019. godine.

"Nikada nisam učestvovao u političkim aktivnostima koje bi bile sramne za moju savjest ili protivne zakonu", rekao je Kawai, a prenosi agencija Kyodo. Njegova supruga takođe je demantovala optužbe o kupovini glasova.

Poslanici u Japanu ne mogu biti uhapšeni tokom zasjedanja parlamenta. Protiv njih može biti podignuta krivična tužba, ali tužilaštvo to rijetko čini da bi se izbjegao utisak da se miješa u politiku.

Katsuyuki Kawai, koji je inače blizak prijatelj japanskog premijera Shinza Abea, podnio je ostavku na mjesto ministra u oktobru prošle godine, nakon što su se pojavile informacije o neregularnostima na izborima, prenosi Reuters.

Ovo je veliki udarac za premijera koji pokušava da ponovo zadobije podršku glasača. Podrška je opala tokom epidemije kada su ga mnogi kritikovali zbog načina na koji je rješavao krizu.