Korupcijska afera
102

Ugledni član njemačkog CSU-a odstupio s funkcije zbog skandala s kupovinom zaštitnih maski

V. K.
Alfred Sauter (Foto:Facebook)
Alfred Sauter (Foto:Facebook)
Ugledni član njemačkog parlamenta i Unije CDU/CSU-a Alfred Sauter saopćio je medijima u ovoj državi kako podnosi ostavku na sve stranačke funkcije zbog korupcijskog skandala vezanog za kupovinu zaštitnih maski.

Nakon što je nekoliko članova CSU-a i CDU-a u prethodnim sedmicama podnijelo ostavke zbog afere uzimanja mita prilikom nabavke zaštitinih maski, isto je učinio jedan od najstarijih članova CSU-a i bivši bavarski ministar pravde Alfred Sauter.

Sautera njemačko tužilaštvo tereti za manipuliranje sa ugovorima o javnim nabavkama zaštitnih maski tokom pandemije koronavirusa kao i za primanje mita tokom obavljanja ovog posla.

Pored ostavke na svim stranačkim funkcijama, Sauter je stavio na raspolaganje i svoj mandat u državnoj parlamentarnoj grupi CSU do okončanja postupka protiv njega, a o njegovom mandatu odlučivat će predsjedništvo ove stranke.

Iako je dao ostavku na sve stranačke funkcije, Sauter je u pismu poslaničkoj grupi CSU jasno naglasio kako se ne smatra krivim zbog ove afere.

"Naravno da vidim da je CSU u teškoj situaciji, zbog čega jako žalim. Kako stranka ne bi dalje bila diskreditovana zbog optužbi, odlučio sam dati ostavku na sve funkcije. Radim ovo iako sam uvjeren da ni na koji način nisam prekršio zakon ili svoje zastupničke mogućnosti", rekao je Sauter, prenosi Augsburger Allgemeine.

Zbog afere koja je već nekoliko sedmica aktuelna u Njemačkoj, nekoliko zastupnika CSU-a i CDU-a u Bundestagu dalo je ostavke na stranačke funkcije.

Između ostalih, ostavke na funkcije podnijeli su i Georg Nuesslein (CSU) čija je kompanija za usluge posredovanja primila proviziju u iznosu od 660.000 eura, te Nikolas Loebel (CDU) koji se tereti da je na osnovu provizija za kupovinu maski uzeo oko 250.000 eura.

Afera oko kupovine zaštitnih maski dolazi nekoliko mjeseci uoči održavanja izbora u Njemačkoj na kojima će se birati novi saziv Bundestaga.

Značaj afere je zbog toga još i veći s obzirom da su se u njoj našli zastupnici vladajuće koalicije CDU/CSU što je znatno doprinijelo padu popularnosti koalicije što će se prema predviđanjima analitičara znatno odraziti i na rezultat izbora u septembru.