Svijet
7

Tusk na Rimskom samitu: "Dokažite da ste čelnici Evrope"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Vijeća EU Donald Tusk na posebnom samitu u Rimu u subotu kojim se obilježava 60. godišnjica osnivačkog ugovora bloka pozvao je čelnike da izvuku Evropu iz krize.

"Dokažite danas da ste čelnici Evrope, da možete brinuti o toj velikoj baštini koju smo naslijedili od junaka evropskih integracija prije 60 godina. Evropa je politički entitet koji će biti jedinstven ili ga neće biti uopće", izjavio je bivši poljski premijer Tusk u govoru.

Dvadesetsedmero čelnika sastalo se bez britanske premijerke Therese May kako bi proslavili godišnjicu potpisivanja Osnivačkog ugovora Evropske unije u Rimu 25. marta 1957.

Britanska odluka da napusti blok jedna je od akutnih kriza s kojima se suočava sve podjeljenija EU, skupa s migrantskom krizom, ekonomskim problemima, terorističkom prijetnjom i jačanjem populističkih i nacionalističkih stranaka.

Tusk je izjavio da bi se blok trebao vratiti svojim osnivačkim principima, umjesto da mu pažnju odvraćaju kontroverzni planovi da se zemlje integriraju različitiom brzinama.

"Danas u Rimu obnavljamo naše unikatno savezništvo slobodnih zemalja koje su prije 60 godina inicirali naši veliki prethodnici. Oni tada nisu razgovarali o raznim brzinama, oni nisu predviđali napuštanja, nego su uprkos svim tragičnim okolnostima savremene historije, uložili svu vjeru u jedinstvo Evrope", kazao je.

Tusk je zaključio da bi Unija nakon Rima trebala, više nego ikada, biti unija istih principa, unija vanjskog suvereniteta, unija političkog jedinstva, prenosi AFP.