Novi incident
29

Turski teretni brod udario u grčki ratni brod u Egejskom moru pa se udaljio

Klix.ba
Turski teretni brod je udario u grčki ratni brod koji je patrolirao s ciljem otkrivanja ilegalnog prelaska migranata preko Egejskog mora, javlja Russia Today.

Grčka mornarica je saopćila da je ratni brod Armatolos dug 55 metara patrolirao nedaleko od otoka Lesbosa, a njegova misija je dio NATO operacije. U jednom trenutku je teretni brod s turskom zastavom prišao i blago udario u grčki brod, a to se dogodilo oko 4:00 sati po lokalnom vremenu.

Nakon toga je turski brod ubrzao prema turskoj obali te nije odgovorio na pozive s grčkog ratnog broda, tvrdi grčka mornarica.

Povrijeđenih nije bilo, kao ni veće štete na grčkom brodu, ali je NATO obaviješten o ovom incidentu. Tursko ministarstvo za transport je također potvrdilo da nije bilo povrijeđenih na turskom brodu.

Incident se dogodio manje od tri mjeseca otkako je turski brod udario i oštetio brod grčke obalne straže. To se dogodilo u blizini sporne teritorije u Egejskom moru zbog koje su Turska i Grčka gotovo zaratile prije 22 godine.

Na grčki otok Lesbos je 2015. godine stiglo nekoliko hiljada migranata, a njihov broj se smanjio nakon dogovora Evropske unije i Turske kojim je dozvoljeno da se migranti pošalju nazad. Ipak, na Lesbosu i dalje ima oko 15.000 migranata.

U četvrtak su održani protesti u kojima su se demonstranti sukobili s policijom, a razlog je upravo pomenuti dogovor kojim je dozvoljen dolazak 500 novih migranata svake sedmice. Vlada Alexisa Tsiprasa je obećala da će riješiti problem te one koji traže azil smjestiti u unutrašnjost, no, to traje duže nego se očekivalo zbog manjka osoblja i lokacija na koje bi se mogli smjestiti migranti.