Svijet
1

Turska pokreće istragu zbog širenja dezinformacija o postojanju koronavirusa u ovoj zemlji

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Turska agencija za sigurnost objavila je da će pokrenuti istragu bilo kojeg oblika širenja dezinformacija o prisutnosti slučajeva zaraze koronavirusom u ovoj zemlji.

Kako piše Ahval, agencija je u službenom saopćenju navela da će istraga uključivati bilo koji oblik objava na društvenim mrežama koji izaziva strah kod stanovništva.

Takvi potezi zapravo daju sumnju na zabrinutost da Ministarstvo zdravstva Turske koja je okružena zemljama u kojima su otkrivene bolesti izazvane koronavirusom, zapravo krije slučajeve zaraze.

Korovirus je porijeklom iz kineske provincije Wuhan gdje se pojavio u decembru 2019. godine i proširio se na više od 20 zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Iran, Španiju i Indiju. Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom u svijetu popeo se na 3.491 u subotu, s najmanje 102.472 potvrđenih širom svijeta, objavili su zvaničnici.

Koronavirus je potvrđen u polovini od osam susjeda Turske - Iranu, Grčkoj, Iraku i Gruziji.

Tursko medicinsko udruženje (TTB) potvrdilo je da nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa u zemlji, objavivši u petak da je svih 1.363 osoba osumnjičenih za moguću zarazu testirano negativno.

U brojke je uključena i posada aviokompanije Turkish Airlines koji je ove sedmice iz Istanbula stigao u Singapur sa zaraženim putnikom. Posada je prevezena nazad u Tursku prije nego što je prošla ispitivanje.

Predsjednik Turskog medicinskog udruženja je istakao kako postoji "nepovjerenje" prema Ministarstvu zdravstva.

"Definitivno se misli da slučaj zaraze koronavirusom postoji i u Turskoj, a povodom toga se šire i glasine. Naprimjer, već se sedam dana govori da je bolnica '29 Mayıs' u Ankari u karantinu. Ali ta bolnica nastavlja svoj rutinski rad", rekao je Sinan Adıyaman predsjednik Turskog medicinskog udruženja.

Pitanja su također postavljena i za testnu opremu na koronavirus koja se upotrebljava u Turskoj. Turski zvaničnici ranije ovog mjeseca najavili su set, za koji kažu da pruža brže rezultate od 90-minutnih setova koji se koriste i koji imaju najveću tačnost na svijetu.