Pilot projekat
13

Svi grgljaju u Beču: Poraslo interesovanje za PCR testovima od kuće

Klix.ba
Bečki pilot projekt "Svi grgljaju" za PCR testiranje od kuće je dobro prihvaćen. U roku od par sedmica broj prijavljenih za ovu vrstu testiranja porastao je sa 60.000 uposlenih na preko 1.600 bečkih preduzeća odnosno 120.000 uposlenih.

U okviru projekta grada Beča i Privredne komore Beč zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama kao i članovi njihovih porodica se mogu dva puta sedmično samostalno i besplatno testirati na koronavirus. Ova vrsta testiranja za uposlenike preduzeća predstavlja dodatnu podršku trenutnim kapacitetima za testiranje građana.

Osoba koja se testira slijedi upute i svoj identitet potvrđuje pomoću digitalne dokumentacije. Uzorak se predaje u jednoj 153 filijale austrijskog lanca drogerija BIPA ili se šalje preko preduzeća odnosno poštom. Analizu uzoraka ovog testiranja vrši laboratorij "Lifebrain Group", u koji pristiže i do 8.000 uzoraka dnevno. Rezultati su gotovi u roku od 24 sata. Sa negativnim testom građani mogu na primjer koristiti usluge frizera i sličnih djelatnosti, jer odlukom savezne vlade u Austriji rezultat priloženog PCR testa za ovu vrstu usluge ne smije biti stariji od 72 sata. Ova mjera stupa na snagu 10. marta 2021. godine.

"Na ovaj način želimo zaštititi građane, dok ne budemo imali dovoljan broj neophodnih vakcina", rekao je gradonačelnik Beča, Michael Ludwig i dodao kako i do sada oslanjamo se na saradnju sa Privrednom komorom Beča i austrijskim partnerima.

Narednih sedmica ćemo sukcesivno proširiti projekt kako bismo obezbijedili povratak uređenom i normalnom životu.