Ozbiljne posljedice
4

Sve što trebate znati o koronavirusu do danas

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prvi put otkako je počela pandemija Kina je objavila da nije imala slučajeve novooboljelih od ovog virusa, što je označilo prekretnicu u globalnoj borbi za suzbijanje koronavirusa.

Ta prekretnica će se smatrati i dokazom da Kina ulaže mnogo napora u borbi s kontrolom virusa, uprkos tvrdnjama da su lokalne vlasti pogrešno rukovodile ovom pandemijom. Međutim, sva ograničenja koja su bila donesena zbog pokušaja suzbijanja virusa duboko su pogodila milione Kineza koji su morali biti u izolaciji, a virus je osjetila i kineska ekonomija.

U Sjedinjenim Američkim Državama se pripremaju za dugu borbu, piše CNN.

Federalni plan na stotinu stranica govori o tome kako se boriti protiv pandemije. Trumpova administracija pravi planove za krizne situacije koje bi mogle trajati 18 mjeseci i duže i koje bi mogle uključivati višestruke valove bolesti.

Bolnice u SAD-u su već proglasile uzbunu zbog brzog nestajanja zaliha, jer virus u ovoj zemlji ne pokazuje znakove usporavanja, a u samo 24 sata broj slučajeva je porastao za 40 posto.

U međuvremenu, borba s koronavirusom tokom koje je u Italiji zabilježen najveći broj oboljelih u Evropi naizgled nema kraja. Italijanski ljekari se nadaju da će se izolacija pokazati ispravnom, jer drugog plana nemaju.

S druge strane Trumpova administracija pridružila se vladama širom svijeta, potpisala je zakon o hitnoj pomoći koji uključuje odredbe o besplatnom testiranju i plaćenom bolovanju.

Broj slučajeva koronavirusa u SAD-u (kojih sada ima više od 15.000) i dalje svakodnevno skače, gurajući zdravstvene službenike i političke vođe da poduzmu korake kako bi spriječili da pandemija nadvlada sistem.

Osim toga, koronavirus će umnogome utjecati i na ekonomiju zemalja širom svijeta. Evropska centralna banka najavila je program kupovine obveznica od 818 dolara, a Južna Koreja je osigurala hitno finansiranje u iznosu od 38,9 milijardi dolara za podršku malim preduzećima.

Osim SAD koronavirus ozbiljno je pogodio i Njemačku.

"Od Drugog svjetskog rata nikada nismo imali ovakav izazov za našu zemlju", izjavila je kancelarka Angela Merkel u televizijskom obraćanju njemačkoj javnosti, a u kojoj je danas potvrđeno više od 15.000 slučajeva oboljelih.

Iako su zemlje članice Evropske unije zatvorile svoje granice i zabranile ulazak osobama koje nisu državljani ovih zemalja, vlade Njemačke, Poljske i Mađarske samo su djelomično zatvorile svoje kopnene granice unutar EU.

Velika Britanija razmatra djelimično zatvaranje Londona nakon što je napokon zatvorila škole. Australija i Novi Zeland zabranili su ulazak stranim državljanima.