Politika i ekonomija
22

Susreli se kineski predsjednik i Bill Gates, Xi ga nazvao "starim prijateljem"

B. R.
Bill Gates i Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Bill Gates i Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Kineski predsjednik Xi Jinping je nazvao multimilijardera Billa Gatesa "starim prijateljem" te je poručio da se nada da bi mogli sarađivati u korist Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Prilikom susreta sa suosnivačem kompanije Microsoft u Pekingu, istakao je da je sretan što ga vidi te da je on, kako je rekao, prvi američki prijatelj sa kojim se susreo ove godine.

"Često kažem da su američko-kineski odnosi utemeljeni u njihovim narodima. Polažem nade u američki narod. U trenutnoj globalnoj situaciji možemo provoditi različite aktivnosti u korist naše dvije zemlje i ljude, aktivnosti koje su od koristi cijelom čovječanstvu", naveo je Xi.

Gates je u kinesku prijestolnicu došao 14. juna te je naglasio da je počastvovan prilikom za susret sa kineskim predsjednikom.

"Uvijek smo imali sjajne razgovore i razgovarat ćemo o mnogo važnih tema", naveo je te na svom blogu kasnije objavio da su razgovarali o globalnim izazovima u razvoju zdravstvene zaštite, kao što su nejednakost i klimatske promjene.

Xi tri godine, tj. od početka pandemije koronavirusa nije napustio svoju državu. Nakon što je Kina prestala primjenjivati politiku "nula zaraženih koronavirusom", uglavnom se sastajao sa čelnicima drugih zemalja.

Njegov prethodni susret sa Gatesom bio je 2015. na marginama Foruma Boao u kineskoj provinciji Hainan. Xi je početkom 2020. pisao Gatesu, zahvalivši se njemu i njegovoj Fondaciji "Bill & Melinda Gates" na obećanoj pomoći Kini za borbu protiv pandemije u iznosu od pet miliona dolara.

Agencija Reuters, pozivajući se na dva neimenovana izvora, objavila je da su na posljednjem susretu razgovarali o globalnom usponu vještačke inteligencije te da Xi pozdravlja da američke kompanije, među kojima je i Microsoft, uvoze tehnologiju vještačke inteligencije u Kinu. Također prema jednom od izvora, razgovarali su i o poslovnom razvoju Microsofta.