Imao 71 godinu
14

Savjetnik iranskog ajatolaha Alija Khamneija preminuo od koronavirusa

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Član vijeća koje savjetuje iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Khameneija, preminuo je u ponedjeljak nakon što je obolio od novog koronavirusa, javio je državni radio, postajući prvi zvaničnik koji je podlegao bolesti koja je pogodila članove rukovodstva Islamske Republike Iran.

Član Savjetodavnog vijeća Mohammad Mirmohammadi preminuo je u teheranskoj bolnici nakon što je zaražen virusom, javio je državni radio. On je imao 71 godinu.

Vijeće savjetuje Khameneija i rješava sporenja između vrhovnog vođe i parlamenta.

Njegova smrt dolazi u vrijeme dok su ostali vodeći zvaničnici zaraženi virusom u Iranu, koji ima najvišu stopu smrtnosti od koronavirusa u svijetu nakon Kine, žarišta epidemije.

Pokušavajući da suzbije širenje novog koronavirusa, Iran je u ponedjeljak održao isključivo online konferenciju ministarstva vanjskih poslova, dok je Britanija evakuirala osoblje svoje ambasade koje nije neophodno i njihove porodice iz zemlje.

Iran je izvijestio o 978 potvrđenih slučajeva novog virusa, uz 54 smrtna slučaja od bolesti nazvane COVID-19. U široj regiji Bliskog istoka zabilježeno je više od 1.150 slučajeva novog koronavirusa, od kojih je većina povezana s Iranom.

Eksperte brine iranski postotak smrtnosti od zaraze, oko 5,5 posto, mnogo viši nego u drugim zemljama, što ukazuje da bi broj zaraženih u Iranu mogao biti mnogo viši nego što pokazuju trenutne brojke.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi je, otvarajući online konferenciju za novinare, govorio o epidemiji, odbacujući pomoć koju je ponudio Iranu američki državni sekretar Mike Pompeo.

Iran i SAD prolaze kroz najveće napetosti od Islamske revolucije iz 1979. u posljednjim mjesecima koje su kulminirale američkim napadom dronom u kome je ubijen vodeći iranski general u Bagdadu i iranskom kontranapadu projektilom na američke vojnike.

  • Nikada nismo računali na takvu podršku niti smo spremni da prihvatimo njihovu verbalnu pomoć - kazao je Moussavi, dodajući da je Iran uvijek bio „sumnjičav“ prema američkim namjerama i optužio je američku vlada da pokušava oslabiti duh iranskog naroda u suočavanju s epidemijom virusa.

Iako je Iran zatvorio škole i univerzitete kako bi zaustavio širenje virusa, velika šiitska svetišta ostaju otvorena uprkos pozivima civilnih vlasti da budu zatvorena. Sveti gradovi Mashhad i Qom, oba u kojima se nalaze sveta šitska mjesta, teško su pogođeni virusom. Šiiti često ljube svetišta kao znak svoje vjere, a vlasti su ih očistile dezinficijensima, prenosi Associated Press.