Rat u Ukrajini
30

Prigožin otvoreno poziva na ratne zločine: Ubijat ćemo ukrajinske zarobljenike

B. H.
Screenshot: Telegram
Screenshot: Telegram
Šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, rekao je da njegovi ljudi koji se bore grada Bahmuta će ubijati suparničke vojnike i više neće uzimati zarobljenike.

"Pobit ćemo sve na bojnom polju. Ne uzimajte više ratne zarobljenike!" rekao je Prigožin na audio snimku u nedjelju.

To je reakcija na Telegram objavu gdje je navodno snimak gdje su dvojica Ukrajinaca odlučila ustrijeliti ruskog ratnog zarobljenika.

"Ne znamo ime našeg momka kojeg su ustrijelili Ukrajinci", rekao je Prigožin, dodajući da je prema međunarodnom pravu njegova grupa bila dužna "brinuti, liječiti, a ne povrijediti" ratne zarobljenike.

Rekao je da njegova skupina ne želi kršiti međunarodno pravo. Međutim, njegova naredba da se pobiju svi vojnici na bojnom polju krši globalno priznate "Ženevske konvencije" koje propisuju zakonit tretman boraca i ratnih zarobljenika.

Moskva i Kijev više su se puta međusobno optuživali za ubijanje ratnih zarobljenika otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin prije više od godinu dana poslao vojsku u invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u aprilu je osudio ruske "zvijeri" nakon što se pojavio video koji prikazuje odrubljivanje glave ukrajinskom zarobljeniku.

Prigožin je odbacio optužbe ruskih nevladinih organizacija i Wagnerovog dezertera da su pripadnici njegovih snaga odgovorni.