Loši odnosi s vojskom
24

Prigožin: Municiju za svoje borce ne bi zamijenio ni za prijateljstvo s Bogom

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Šef plaćeničke Wagner grupe Jevgenij Prigožin zanijekao je procjenu Instituta za proučavanje rata (ISW) da su se odnosi između Wagnera i ruske vojske poboljšali uoči planirane protuofanzive Ukrajine, objavio je ISW u svom najnovijem ratnom ažuriranju.

Think tank sa sjedištem u SAD-u 22. aprila izvijestio je da je ruska vojna komanda "možda djelomično popravilo svoje zategnute odnose s Prigožinom," čije se trupe bore zajedno s regularnim ruskim snagama u Ukrajini, kako bi uvjerili ruskog diktatora Vladimira Putina da zadrži trenutni položaj bojišnice u očekivanju protuofanzive.

ISW također je izvijestio da je uočio "dramatičnu promjenu" u tonu Prigožinovih javnih izjava o ruskoj vojsci počevši od početka aprila.

U isto vrijeme, ISW je primijetio da je rusko Ministarstvo odbrane počelo priznavati snage Wagera u svojim dnevnim izvješćima i da je privatnu plaćeničku skupinu opskrbljivalo streljivom i mobiliziranim osobljem od početka travnja.

Prigožin je procjenu ISW-a nazvao "lažima", rekavši da ne bi "razmijenio municiju za (svoje) momke čak ni za prijateljstvo s Bogom", izvijestio je ISW.

Prigožin je išao od kritiziranja operacija ruske vojske u Ukrajini do ublažavanja svoje retorike, u oba slučaja često tražeći prednost kako bi od ruskog Ministarstva odbrane osigurao više streljiva za svoje trupe koje se bore u Ukrajini ili kako bi odvratio krivnju za gubitke.

Wagner grupu, privatnu vojnu kompaniju, kontrolira Kremlj preko Prigožina, ruskog oligarha i bliskog Putinovog prijatelja kojeg često nazivaju "Putinovim kuharom" zbog njegove kompanije koja opskrbljuje Kremlj hranom.

Nedavno su dvojica bivših Wagnerovih plaćenika izjavila za ruski opoziciopni medij Gulagu.net kako su navodno ubili desetke ukrajinskih civila, uključujući djecu, kao i ratne zarobljenike tokom borbi u Donjeckoj oblasti. 23. aprila Prigožin je rekao da će dati upute svojim plaćenicima da ne zarobljavaju ratne zarobljenike.