Treći dan potrage
106

Posadi u podmornici koja je nestala na putu za Titanik na raspolaganju je još 40 sati zraka

S. Š.
Potraga za podmornicom i posadom od pet osoba za sad je bila neuspješna (Foto: Twitter)
Potraga za podmornicom i posadom od pet osoba za sad je bila neuspješna (Foto: Twitter)
Nastavlja se potraga za nestalom podmornicom u Atlantiku u kojoj se nalazilo pet turista, a koja se prije gubitka signala kretala prema olupini Titanica. Prema posljednjim informacijama, putnici u podmornici imaju zraka za još 40 sati.
Naime, zvaničnici obalske straže koja inače traga za podmornicom od kada je i nestala, kažu da je posadi nestale podmornice Titan ostalo oko 40 sati zraka za disanje.

Kapetan Jamie Frederick se obraćao novinarima u Bostonu tokom trećeg dana potrage za podmornicom i pet članova posade koji su nestali u nedjelju prilikom obilaska olupina Titanika, na samom dnu Atlantskog okeana.

"Iz podataka koje smo koristili kao polaznu tačku znamo da je njihov raspoloživi zrak bio 96 sati. Znamo da u ovom trenutku imamo otprilike 40, 41 sat", rekao je Frederick.

Naglasio je da je "složena" operacija potrage i spašavanja, koja je do sada pokrivala 7.600 kvadratnih milja, a uključivala je avione i plovila obalske straže i američke mornarice, kao i resurse kanadske vojske, do sada bila neuspješna.

Također, kazao je kako se vrijeme danas poboljšalo što olakšava potragu iz zraka ša je i vidljivost znatno bolja nego jučer zbog popuštanja magle.