Novogodišnja poruka
155

Papa Franjo: Izbacite iz života beskorisni prtljag, isprazno ćaskanje i konzumerizam

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo služio je danas novogodišnju misu u Bazilici svetog Petra i vjernicima poručio da u 2018. godini iz svojih života izbace "beskorisni prtljag", uključujući isprazno ćaskanje i banalni konzumerizam.

Papa je poručio da se treba usmjeriti ka izgradnji mirnog i prijatnog svijeta, posebno za izbjeglice i migrante. Svoja razmišljanja o pravom smislu života podijelio je sa vjernicima u Bazilici, a njih čak 40.000 okupilo se kasnije na Trg Svetog Petra.

Savjetovao je da svako od nas dnevno odvoji trenutak tišine kako bi se približio Bogu. Na taj način, poručio je papa, ne dozvoljavamo da nam "slobodu nagrize banalnost konzumerizma, buka reklama, bujica praznih riječi i svemoćni valovi praznog naklapanja i zaglušujuće dreke".

Pozvao je i na ostavaljenje tereta prošlosti za sobom i novi početak od stvarnih stvari.

Katolička crkva označava 1. januar kao Svjetski dan mira, a papa je naglasio da je ove godine fokus na traženju mira za migrante i izbjeglice. Podsjetio je na one koji rizikuju svoj život na tom putu i suočavaju se sa teškoćama i patnjama.

Proteklih godina stotine hiljada migranata prešlo je Mediteran iz Sjeverne Afrike, a papa se prisjetio i stanovnika Mijanmara i Bangladeša, posebno Rohinja muslimana i njihovih patnji.

"Nemojmo ugasiti nadu u mir u njihovim srcima", pozvao je papa i molio da ljudi u novoj godini sa velikodušnošću rade kako bi svijet bio još više ujedinjen.