Neće bojkotovati izbore
42

Opozicija u Turskoj uvjerena da će ponovo pobijediti u Istanbulu

Klix.ba
Ekrem Imamoglu (Foto: Twitter)
Ekrem Imamoglu (Foto: Twitter)
Kandidat opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu, koji je na izborima održanim 31. marta izabran za gradonačelnika Istanbula, izjavio je kako je odluka o ponavljanju izbora udarac demokratiji, ali je naveo kako je uvjeren da će pobijediti i drugi put.

Odluka o ponavljanju izbora za gradonačelnika Istanbula negativno je utjecala, kako piše T24, na tursko tržište i liru, u vrijeme kada svakako prolazi kroz ekonomsku recesiju.

Investitori, kako piše ovaj nezavisni portal, strahuju da se Turska dalje kreće prema autokraciji pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

İmamoğlu, koji je na izborima održanim u martu pobijedio protivkandidata uz malu razliku, izjavio je kako je siguran da će ponovo pobijediti kada izbori budu ponovljeni 23. juna.

"Sve će uistinu biti sjajno. Uspjet ćemo zajedno napraviti odličan posao, kako za našu zemlju tako i za našu demokraciju", kazao je Imamoglu, prenosi Ahval.

Vodstvo Republikanske narodne stranke (CHP) održalo je u utorak vanredni sastanak i odlučilo da ne bojkotuje ponavljanje izbora u Istanbulu.