Brojni stručnjaci
172

OK BiH uspješno organizovao 1. Seminar sportske medicine SSM 2017

Klix.ba
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je organizovao 1. Seminar sportske medicine SSM 2017 u prostorijama Olimpijskog komiteta.

U toku dvodnevnog seminara 19 eminentnih stručnjaka iz BiH i regiona je prezentiralo teme iz tri oblasti, a to su prevencija sportskih povreda i sportska suplementacija, sportske povrede i rehabilitacija i psihoterapija.

Seminar je otvorio predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, a punu podršku projektu, ne krijući oduševljenje kvalitetom predavača i organizacije, iskazao je i premijer Kantona Sarajevo, bivši vrhunski sportista Elmedin Konaković.

Teme je s velikom pažnjom pratilo više od 200 ljekara, zdravstvenih i sportskih radnika iz cijele Bosne i Hercegovine i iz svih sportskih strukovnih saveza, članica OK BiH, koji su u direktnoj vezi sa zdravstvenom zaštitom i prevencijom zdravlja sportista.

"Seminar je bio prilika za razmjenu iskustava i praćenja trendova savremene medicine te mogućnostima pružanja najbolje zdravstvene zaštite svim sportistima. Multidisciplinarni pristup ljekara svih specijalnosti, fizioterapeuta i psihologa je jedini ispravan način prevencije, liječenja bolesti i povreda vrhunskih sportista", zaključio je predsjednik zdravstvene komisije OK BiH dr. Taib Delić.

"Prvi seminar sportske medicine je pobudio veliki interes šire zajednice. OK BiH je imao ulogu medijatora i okupio je najprestižnije stručnjake iz regiona i cijele BiH, čime smo direktno implementirali Olimpijske vrijednosti prijateljstva, poštovanja i izvrsnosti u domenu zdravstvene zaštite. Naši cijenjeni gosti, dr. Boris Nemec, dr. Stanislav Peharec, dr. Tomislav Anić i dr. Andrija Gerić su oduševljeni gostoprimstvom, a svi učesnici besprijekornom organizacijom. Članovi zdravstvene komisije jednoglasno su odlučili da će Seminar postati tradicionalan. Ovo je još jedan doprinos Olimpijskog komiteta BiH svim sportistima koji su naš prioritet, kao i konkretan doprinos cjelokupnoj bh. zajednici", riječi su Saida Fazlagića, generalnog sekretara OK BiH.

Seminar je organizovan pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Olimpijske solidarnosti MOK-a i bodovan je od strane Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Na Seminaru su učestvovali prof.dr. Boris Nemec, doc.dr.sc. Stanislav Peharec, dipl.psih. Andrija Gerić, prof.dr. Reuf Karabeg, prof.dr. Slavko Ždrale, prof.dr. Šekib Sokolović, prof.dr. Mirsad Muftić, prof.dr. Zdenko Ostojić, prof.dr. Safet Kapo, prim.mr.sc.dr. Adnan Dizdar, prim.mr.sci.dr. Alma Mujanović Narančić, mr.sci.dr. Nihad Selimović, prim.dr. Semin Bećirbegović, dr. Tomislav Anić, dr. Edin Buljugić, dr. Marko Ostojić, dr. Hasan Tanovićm, mr.psih. Remzija Šetić i Antidoping agencija BiH.

Svi učesnici Seminara su dobili certifikate Međunarodnog Olimpijskog komiteta potpisane od predsjednika Tomasa Bacha.