Dronovi "Shahed"
87

Novi ruski napad dronovima na Kijev, ukrajinski PVO ih sve neutralisao

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U noći 25. maja, ruska vojska je ponovo napala Kijev iz vazduha. Ranije je neprijatelj koristio dronove Shahed. Napad je bio masivan i odvijao se u nekoliko valova.

Prema riječima šefa Vojne uprave grada Kijeva Sergeja Popke, Kijev je i dalje jedna od glavnih meta neprijatelja u ovom ratu. Ruska vojska je lansirala dronove za napad na glavni grad u grupama i u intervalima. Ukupno je alarm ovdje trajao više od 3 sata.

Kako je rekao Popko, vojska Kremlja pokušava da ostvari svoje ciljeve, uključujući iscrpljenje protivvazdušne odbrane.

"Ukrajinski anđeli čuvari nisu dali šansu agresoru. Svi otkriveni vazdušni ciljevi koji su se kretali u pravcu Kijeva uništeni su snagama i sredstvima naše PVO. Napadi na Kijev nisu dozvoljeni! Po hiljaditi put zahvaljujemo PVO na odličnom radu", poručio je Popko.

On je dodao da je ovo već dvanaesti napad na prijestolnicu s neba u maju. Tome je prethodila najduža pauza ovog mjeseca, koja je trajala četiri dana.

"Operativne informacije se ažuriraju i preciziraju. Pratite nova obavještenja. Čuvajte se, striktno se pridržavajte sigurnosnih pravila, svojim odgovornim djelovanjem svakodnevno donosite mir u Ukrajini nakon naše pobjede", rekao je.

Ove noći, pored Kijeva, "Shahedima" su napadnuti regije Lavov, Hmeljnicki i Bukovina.