Optužio je za peronizam
16

Nova suluda odluka argentinskog predsjednika: Zatvorio državnu novinsku agenciju

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Argentine Javier Milei naredio je zatvaranje državne novinsku agenciju Telam.

Zgradu agencije jučer je opkolila policija, a zaposlenicima je rečeno da ne idu na posao najmanje sedam dana. Milei je rekao da je agencija glasnogovornik peronizma, političkog pravca koji je sada u opoziciji.

Milei je u petak najavio namjeru zatvaranja agencije koja kontinuirano radi od 1945. godine. U parlamentu je Telam nazvao izvorom peronističke propagande.

Peronizam je politički pokret nazvan po bivšem predsjedniku Juanu Peronu. U Argentini su posljednjih godina na vlasti političari koji se pozivaju na njegovo nasljeđe, no sada ih je većina u opoziciji.

Protiv odluke o zatvaranju agencije jučer je planiralo demonstrirati oko 700 njenih zaposlenika koji su namjeravali upasti u Telamovo sjedište i simbolično ga zagrliti. Međutim, već noću policija je postavila barikade oko zgrada, što je onemogućilo protest zaposlenika.

Zaposlenici su dobili SMS poruku da ne idu na posao barem sedam dana. Sinoć je agencija Telam prestala s radom, nedostupna je i njena web stranica i digitalna arhiva. Tokom ove sedmice vlada će odlučiti o sudbini agencije i njezinih zaposlenika, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare glasnogovornik vlade Manuel Adorni.

Prema priopćenju zaposlenika, zatvaranje press ureda je "jedan od najgorih napada na slobodu govora u posljednjih 40 godina demokratije", odnosno od pada vojne hunte. Udruženje stranih novinara rekla je da agencija garantuje uravnoteženo medijsko okruženje u Argentini.

Milei je ultraliberalni ekonomist koji se zalaže za stanjivanje javnog sektora i što manju intervenciju države u društvo i privredu. Prije izbora je obećao privatizaciju državnih medija, uključujući i agenciju Telam.