Svijet
4

Na godišnjicu napada: Vanredno stanje u Francuskoj će vjerovatno biti pruduženo

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vanredno stanje u Francuskoj proglašeno nakon prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu će vjerovatno biti produženo, izjavio je za BBC premijer Manuel Valls. On je govorio na prvu godišnjicu napada islamističkih militanata, u kojem je poginulo 130 osoba.

Valls je rekao da bi predstojeće izborne kampanje uključivale mnoga javna okupljanja te su potrebne mjere zaštite državne demokratije. Francuska je vanredno stanje produžila za šest mjeseci u julu ove godine.

Taj potez je uslijedio nakon još jednog napada u kojem je vozač kamiona prošao kroz gomilu ljudi ubivši tako 84 osobe u Nici na Dan Bastilje. U intervjuu za Hardtalk program BBC-a, Valls je rekao da postoji opasnost od sličnih napada koji su se vidjeli u Nici.

"Teško je danas okončati ovo vanredno stanje", dodao je on.

Vanredne mjere daju policiji dodatne ovlasti za pretrage. Ipak, službene istrage su utvrdile da vanredno stanje imao samo ograničen utjecaj na poboljšanje sigurnosti.

Podsjećamo, 13. novembra 2015. godine, grupa džihadista je započela koordinirane napade na Stade de France i restorane puni ljudi. Koncertna dvorana Bataclan je scena najsmrtonosnijih napada. Tri napadači su ušla u dvoranu i pucala na gomilu, ubivši 90 ljudi.