Kažnjivo smrću
1

Muškarac u Ugandi po novom zakonu optužen za "tešku homoseksualnost"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ugandski tužitelji optužili su muškarca za "tešku homoseksualnost" prema zakonu protiv LGBTQ+ koji je uveden ove godine prema kojem je to djelo kažnjivo smrću.

Zakon, koji se smatra jednim od najstrožih te vrste u svijetu, također uključuje kazne za dobrovoljne istospolne odnose do doživotne robije.

Osumnjičenik je “optužen u Sorotiju u istočnoj Ugandi i nalazi se u istražnom zatvoru. Pojavit će se na sudu zbog spominjanja slučaja", rekla je Jacquelyn Okui, glasnogovornica uprave za javno tužiteljstvo Ugande.

Prema optužnici, 20-godišnji osumnjičenik optužen je za “nezakoniti spolni odnos s muškarcem u dobi od 41 godine” koji se desio 18. augusta.

Okui je rekla za agenciju France-Presse da nije sigurna je li ovo prvi put da je Uganđanin optužen za "tešku homoseksualnost" prema novom zakonu.

Drakonski zakon, koji je potpisan u maju, osudio je UN, strane vlade, uključujući SAD, i globalne skupine za ljudska prava.

Ovog je mjeseca Svjetska banka objavila da obustavlja nove zajmove toj istočnoafričkoj državi, rekavši da je zakon "u temeljnoj suprotnosti" s vrijednostima koje zastupa zajmodavac sa sjedištem u SAD-u.

U maju je američki predsjednik Joe Biden pozvao na hitno ukidanje mjera koje je nazvao "tragičnim kršenjem univerzalnih ljudskih prava" i zaprijetio prekidom pomoći i ulaganja u Ugandi.

No vlada je ostala nepokolebljiva i zakon ima široku potporu u konzervativnoj, pretežno kršćanskoj zemlji, gdje su zakonodavci branili mjere kao nužan bedem protiv percipiranog zapadnog nemorala.

Ugandski predsjednik, Yoweri Museveni, optužio je Svjetsku banku da pokušava "prisiliti" vladu da odustane od kontroverznog zakona.

Adrian Jjuuko, izvršni direktor Foruma za svijest i promicanje ljudskih prava, rekao je da je njegova organizacija dokumentirala 17 hapšenja u junu i juli nakon usvajanja zakona.

Ranije ovog mjeseca, nakon dojave, policija je uhapsila četiri osobe, uključujući dvije žene, u salonu za masažu u istočnom okrugu Buikwe zbog navodnog sudjelovanja u istospolnim aktivnostima.