Ko će voditi EU vijeće?
35

Michel pokušava smiriti strasti u Briselu: Strah od Orbana zasjenio sve procese u EU

V. K.
Charles Michel (Foto: EPA-EFE)
Charles Michel (Foto: EPA-EFE)
Nakon što se našao na udaru kritika unutar EU zbog najave kako će se kandidovati na izborima za EU parlament ove godine, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel morao je tokom vikenda smirivati strasti kako u Briselu tako i u drugim političkim krugovima unutar EU.
Naime, Michel je u nedjelju saopćio kako će se kandidovati na izborima za Evropski parlament te da će zbog toga ranije podnijeti ostavku na trenutnoj poziciji ukoliko bude izabran.

"Odlučio sam da se kandidujem na evropskim izborima 2024. godine. Ako budem izabran, zauzet ću svoje mjesto u Evropskom parlamentu. Evropsko vijeće može predvidjeti i imenovati nasljednika do kraja juna odnosno početkom jula", rekao je Michel.

Njegova odluka izazvala je niz reakcija unutar EU s obzirom na to da bi se kao zamjenik na njegovom mjestu mogao naći mađarski premijer Viktor Orban.

"Šefovi vlada zemalja EU naći će se pod značajnim pritiskom da dogovore Michelovog nasljednika prije 1. jula kada Mađarska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom", navode zapadni mediji.

Prema pravilima EU, u nedostatku predsjedavajućeg Vijeća, mjesto pripada državi članici koja predsjedava po principu rotacije.

Činjenica da bi Orban mogao preuzeti kormilo EU zabrinula je mnoge, a zbog svega je morao reagovati i Charles Michel koji je pokušao smiriti strasti.

"Želim da bude jasno da bi svakako u junu trebala biti donijeta odluka o mom nasljedniku tako da će Evropskom vijeću biti lako odlučiti ko će me naslijediti na funkciji. Postoji mnogo alata ako postoji politička volja da se izbjegne Viktor Orban", poručio je Michel.