"Hibridni rat"
62

Merkel: Neprihvatljivo je da Bjelorusija koristi migrante kako bi vršila pritisak na EU

SRNA
Merkel tokom posjete Poljskoj (Foto: EPA-EFE)
Merkel tokom posjete Poljskoj (Foto: EPA-EFE)
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je neprihvatljivo da se izbjeglice koriste kako bi se vršio pritisak na Poljsku i druge članice EU na granici sa Bjelorusijom.
Ona je tokom konferencije za medije sa poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim Varšavi apelovala na Bjelorusiju, ali i na Poljsku da pomognu ljudima u teškim humanitarnim uslovima koji se nalaze na granici između te dvije zemlje.

Merkel je istakla da su potpuno neprihvatljivi slični hibridni napadi koji se vrše upotrebom ljudi koji pokušavaju da dođu do EU i podsjetila da je sličnu poruku prenijela i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom njihovog nedavnog sastanka.

Merkel i poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Merkel i poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)

U proteklih nekoliko mjeseci na granici Poljske, Litvanije i Latvije s Bjelorusijom primjetan je rast prelazaka migranata iz Iraka, Afganistana, Sirije i Afrike.

Tri članice EU smatraju da je to "hibridni rat" Bjelorusije protiv EU.

Merkelova i Morawiecki razgovarali su o klimi i sporu Varšave i Brisela oko izmjene pravosudnog sistema, što EU smatra kršenjem vladavine prava.

Ona je izrazila nadu da će ovo pitanje biti riješeno putem dijaloga.

Morawiecki je naveo da su se, uprkos određenim nesuglasicama, poljsko-njemački odnosi razvijali tokom mandata Angele Merkel na funkciji kancelara.

Merkelaje, također, tokom posjete odala počast žrtvama Drugog svjetskog rata u Varšavi i položila je vijenac na Grob neznanog vojnika.