Potencijalni nasljednik
5

Markus Söder u pohodu na državni vrh: Ko je bavarski moćnik koji želi poziciju Angele Merkel

V. K.
Markus Söder je čelnik Kršćansko-socijalne unije (Foto: EPA-EFE)
Markus Söder je čelnik Kršćansko-socijalne unije (Foto: EPA-EFE)
Izbori za njemački Bundestag sve su bliže, a na njima će se odlučivati i o nasljedniku dosadašnje kancelarke Angele Merkel. Pored njenog stranačkog kolege Armina Lascheta (CDU), tiho je svoju kandidaturu najavio i Markus Söder, predsjednik CSU-a.

Najava njegove kandidature po medijima u Njemačkoj provlačila se već dugo, međutim tek 11. aprila Söder je na neki način najavio kako će aktivno učestvovati u utrci protiv Lascheta te će pokušati zadobiti podršku većeg dijela koalicije CDU-CSU za kandidaturu na ovu iznimno važnu funkciju.

Ono što trenutno ide u prilog Markusu Söderu jeste i činjenica da pored podrške unutar CSU-a ima značajnu podršku i zvaničnika CDU-a, što bi moglo biti presudno u konačnom odabiru kandidata kojim će se ova dugogodišnja koalicija predstaviti na njemačkim parlamentarnim izborima u septembru.

Ko je Markus Söder?

Iako je ova odluka izazvala veliku pažnju javnosti, ovakav razvoj događaja predstavlja zapravo tipičan politički stil Markusa Södera, koji je vjerovatno jedna od najintrigantnijih političkih figura na njemačkoj sceni.

Bavarski momak, kako ga mnogi mediji u Njemačkoj zovu, od samog početka svoje karijere nametnuo je stav koji je težio samo ka jednom, a to je ostvarivanje najviših državničkih funkcija unutar Bavarske, ali i same Njemačke.

Laschet ili Soeder - ko će naslijediti Angelu Merkel? (Foto: EPA-EFE)
Laschet ili Soeder - ko će naslijediti Angelu Merkel? (Foto: EPA-EFE)

Karijeru je započeo 1994. godine, a tada je s 27 godina izabran kao najmlađi član bavarskog parlamenta u njegovoj historiji.

Nakon toga, uporedo gradeći vlastiti ugled u stranci, Söder je vremenom obavljao i niz funkcija u Bavarskoj. Bio je na funkciji ministra za državne poslove, a potom je od 2008. do 2011. godine obavljao i funkciju ministra zdravstva. Vjerovatno je u njemačkoj javnosti najviše ostao upamćen kao ministar finansija ove pokrajine te je na ovoj funkciji proveo period od 2011. do 2018. godine.

Od 2018. godine Sroeder je preuzeo funkciju predsjednika CSU-a čime je postao prvi protestant na ovoj funkciji te još jednom potvrdio da je neprikosnoveni vladar Bavarske.

Od početka karijere Södera je pratio glas beskrupuloznog, ambicioznog i poprilično kontroverznog političara, što je nekada znalo biti od pomoći bavarskoj regiji, ali i veliko breme u odnosima prema saveznoj vladi.

Za razliku od drugih zvaničnika iz koalicije CDU-CSU, Södera se oštro protivio politici Angele Merkel kada je riječ o migrantima te je uz priču o svojevrsnom branjenju vrijednosti istakao kako ne podržava odluku o odobravanju azila 900.000 migranata u Njemačkoj tokom 2015. godine.

Zbog svojih često kontroverznih stavova u vezi s izbjeglicama, mediji u Njemačkoj su ga prozvali i "njemačkim Trumpom" te su mnogi smatrali kako CSU ovakvom politikom srlja u zagrljaj krajnje desničarskog AfD-a.

Međutim, s druge strane, za bavarske stanovnike Söder je predstavljao "čovjeka iz naroda" koji zna šta je potrebno poboljšati u regiji. Također, mnogi su naveli kako je Söderova osnovna karakteristika i prednost to što upravo zna odrediti granicu do koje može ići svojom retorikom, a da ona ne postane previše desno ili lijevo orijentirana.

Soeder zagovornik bavarskih vrijednosti u svakom pogledu (Foto: EPA-EFE)
Soeder zagovornik bavarskih vrijednosti u svakom pogledu (Foto: EPA-EFE)

Kao ministar finansija, Söder je vjerovatno postao i najviše poznat njemačkoj javnosti. Zagovarao je tada potpuno drugačiju finansijsku raspodjelu među regijama te je istakao kako Bavarska ne želi snositi teret manje razvijenih pokrajina.

Kao ministar finansija poduzeo je neke korake koji su predstavljali svojevrsni povratak tradicionalnim vrijednostima koje je Söder mnogo puta spominjao u javnosti te je u skladu s tim brojna javna ulaganja iz urbanih centara nastojao prebaciti u ruralna područja te je tvrdio kako je "Heimat" odgovor na globalizaciju.

Pandemija i veliki uspon

Nakon početka pandemije koronavirusa Markus Söder, koji je do tada više slovio za regionalnog moćnika, vremenom se pretvarao u državnika vrijednog pažnje. Umjesto antimigrantske politike kojom je često privlačio određenu grupu birača, Söder je pokazao pragmatičnost te je preuzeo odgovornost i suočio sa sa zdravstvenom i finansijskom krizom koja je bila sve prisutnija u Bavarskoj.

Nakon što je pandemija uzimala maha u Njemačkoj, a Bavarska bila regija s najvećim brojem zaraženih, Söder je prvi u javnost izašao s informacijama o tome da će građani u budućnosti biti obavezni nositi maske na otvorenom. Naravno, kao primjer, Söder se prvi pojavio u javnosti s maskom na kojoj je bio oslikan grb Bavarske.

Lokalpatriotizam izražen u svim segmentima (Foto: EPA-EFE)
Lokalpatriotizam izražen u svim segmentima (Foto: EPA-EFE)

Tokom pandemije, brojni analitičari su pohvalili Söderovu aktivnost na terenu. Svakodnevno je obilazio bolnice, radnike u fabrikama za proizvodnju maski, kako bi ih na taj način motivirao na rad i na neki način olakšao period pandemije.

Söder je za razliku od drugih njemačkih političara bio znatno aktivniji i na polju nabavke vakcina te je otvoreno zagovarao kupovinu ruske vakcine Sputnik V i pored toga što je Evropska agencija za lijekove nije odobrila. Mnogima u Njemačkoj su Söderove aktivnosti bile i potvrda njegovih naklonosti Rusiji, što bi također mogao biti jedan od faktora koji će utjecati na krajnji izbor kancelara.

Iako je u prošlosti vodio brojne političke duele s Angelom Merkel, mediji u Njemačkoj su prenijeli kako je za razliku od Lascheta, Söder mnogo bliži Merkel, bar kada je riječ o donošenju odluka vezanih za pandemiju koronavirusa. I sama kancelarka je nekoliko puta potvrdila kako je impresionirana Söderovom spremnošću na političku borbu, što je karakteristika koja fali drugim kandidatima.

Za sada koalicija CDU-CSU još uvijek nije izašla s imenom kandidata koji će ih predstavljati na izborima u septembru. Prema navodima njemačkih medija, odluka o tome da li će u konačnu borbu za kancelarsku poziciju ući Armin Laschet ili Markus Söder trebala bi biti donesena do polovine maja.

Može li Soeder izaći iz sjene Angele Merkel? (Foto: EPA-EFE)
Može li Soeder izaći iz sjene Angele Merkel? (Foto: EPA-EFE)

Prema trenutnom stanju, ankete daju znatno veću prednost Markusu Söderu u odnosu na "blijedog" i "nedorečenog" Lascheta. Ipak, s druge strane treba uzeti u obzir činjenicu da "bavarskog momka" Södera i dalje prati glas lokalnog političara sklonog koketiranju s različitim političkim opcijama.

Pored izrazitih retoričkih sposobnosti i podatka da ga brojne kolege u Njemačkoj nazivaju "političkom životinjom" zbog njegove želje za uspjehom, Söder u ovom trenutku mora razbiti lokalne okove i pridobiti pažnju šireg djela koalicije CDU-CSU.

Do sada su se dvojica političara iz CSU-a pokušala kandidirati za njemačkog kancelara, ali bezuspješno. Možda je treća sreća upravo rezervirana za bavarskog moćnika Markusa Södera.