Venecuelanski predsjednik
0

Maduro osudio Mileija zbog zaplijene aviona: On ili je lud ili se pravi lud

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro osudio je argentinskog predsjednika Javiera Mileija nakon što su Sjedinjene Američke Države zaplijenile venecuelanski avion koji je bio u Buenos Airesu od juna 2022. godine.

Teretni avion Boeing 747 u vlasništvu venecuelanske kompanije Emtrasur zadržan je u Argentini od slijetanja iz Meksika 2022. godine s pošiljkom autodijelova.

Posadu od 19 članova činili su Venecuelanci i Iranci, zbog čega su SAD sumnjale da je povezan s Al-Quds snagama, grupom Iranske revolucionarne garde koju SAD vide kao terorističku organizaciju.

Sva posada je u početku bila zatočena, ali je kasnije puštena.

Venecuela i Iran protestovali su protiv pokušaja SAD da zaplijeni avion, ali je argentinski sudija prošlog mjeseca naredio da se on preda SAD-u.

"Ukrali su naš avion. Razbojnik Milei je ukrao avion iz Venecuele. Javier Milei, heroj ekstremne desnice. On se ponaša ludo ili je lud il ioboje u isto vrijeme", rekao je Maduro u televizijskoj izjavi o argentinskom predsjedniku.

Ministarstvo vanjskih poslova Venecuele saopštilo je da će "preduzeti sve mjere" da se avion vrati njegovom "legitimnom vlasniku".