Otkriva nova studija
105

Koronavirus u zraku može preživjeti tri sata i živjeti na plastici danima

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova studija koja se bavila proučavanjem koronavirusa SARS-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19, došla je do važnih zaključaka o novoj vrsti virusa s kojom se svijet bori posljednja tri mjeseca.

Naučnici su ustanovili da virus u zraku preživljava do tri sata, a na plastičnim i čeličnim površinama može živjeti i do tri dana, pišu Fox News.

Naučnici su ustanovili gdje se novi virus najduže zadržava.

Istraživanje, koje je objavljeno na stranici medRxiv, utvrdilo je da novi koronavirus može živjeti na bakrenim površinama četiri sata, a na kartonu se zadržava do 24 sata.

"Rezultati koje smo dobili ukazuju na to da se virus prenosi zrakom i preko objekata koje koristimo i da može ostati živ u česticama zraka i do nekoliko sati, dok na površinama predmeta živi i do nekoliko dana", navode istraživači studije, koja još nema recenzije.

Druga studija, objavljena u februaru, došla je do zaključka da je COVID-19 sličan drugim koronavirusima, kao što su SARS i MERS i da može preživjeti na metalu, staklu i plastici do devet dana. Uporedbe radi, virus gripe može preživjeti na površinama koje nas okružuju u prosjeku 48 sati. Ta studija, objavljena u časopisu Journal of Hospital Infection, ukazuje na to da bi se koronavirusi mogli "onesposobiti" za jednu minutu upotrebom sredstava za dezinfekciju koja sadrže "62-71 posto etanola, 0,5 posto vodikovog peroksida ili 0,1 posto natrijevog hipoklorita", dok su druga sredstva koja sadrže "0,05-0,2 posto benzalkonij klorida ili 0,02 posto klorheksidina" manje efikasna.

Trenutno ne postoji efikasan lijek za borbu protiv virusa COVID-19, a rad na pronalaženju cjepiva je u toku.

U svijetu je do sada potvrđeno više od 127.000 slučajeva zaraženih, dok je od ove bolesti umrlo više od 4700 ljudi.