Paralele
53

Koje su suštinske razlike između militanata Hamasa i tzv. Islamske države

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Posljednih sedmica, vodstvo Sjedinjenih Američkih Država i Izraela je u više navrata navodilo kako ne postoji razlika između Hamasa i tzv. Islamske države. Izraelski političari su išli i korak dalje pa su u svakom pomenu Hamasa dodavali i riječ ISIL.

Iako su obje grupe privukle međunarodnu pažnju, važno je razumjeti da ove organizacije nisu slične ni srodne. Njihovo izjednačavanje previše pojednostavljuje geopolitičku zamršenost regije i sasvim sigurno ima druge motive.

Jedna od najznačajnijih razlika između Hamasa i ISIL-a leži u njihovim pojedinačnim ciljevima. Hamas, palestinska politička i vojna organizacija, prvenstveno djeluje u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali.

Njegov glavni fokus je palestinsko-izraelski sukob i težnja za nezavisnom palestinskom državom. Iako njihove metode mogu biti kontroverzne, iako su 7. oktobra počinili nesumnjiv zločin na jugu Izraela, njihov je temeljni cilj utemeljen u kontekstu nacionalne borbe.

Nasuprot tome ISIL, također poznat kao Islamska država, težio je uspostaviti transnacionalni kalifat koji se proteže daleko izvan državnih granica. Njihovi ciljevi su ukorijenjeni u vjerskom ekstremizmu, a njihova brutalna taktika usmjerena je na širok raspon nacija i zajednica, uključujući same muslimane.

Izjednačavanje nacionalističke organizacije s globalnom džihadističkom grupom previše pojednostavljuje problematiku.

Lokalni naspram globalnog utjecaja

Hamas i ISIL imaju značajno različite utjecaje na regije u kojima djeluju. Hamas, kao palestinska organizacija, prvenstveno djeluje na palestinska područja i Izrael. Iako su koristili nasilje kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva, duboko su isprepleteni s palestinskim društvenim tkivom.

Hamas je ogranizacija koja djeluje isključivo u Palestini
Hamas je ogranizacija koja djeluje isključivo u Palestini

Hamas je ranije imao veze s globalnom organizacijom Muslimansko bratstvo, no te veze su raskinute 2017. godine.

Godine 1989. Hamas je pokrenuo svoju oružanu borbu protiv Izraela, kolonijalne doseljeničke države, kako bi stvorio neovisnu palestinsku državu, što je ideja koju čak i međunarodna zajednica podržava kao dio dvodržavnog rješenja.

Još jedna važna tačka diferencijacije je način na koji su te organizacije angažovane na međunarodnoj sceni. Dok dio zapadnih zemalja, zajedno s Izraelom, smatra Hamas terorističkom organizacijom, bitno je napomenuti da neke zemlje i međunarodna tijela ne dijele to mišljenje.

Nasuprot tome, ISIL je univerzalno osuđivan i gotovo svaka nacija ga je označila kao terorističku organizaciju. Međunarodni konsenzus o ISIL-u jasniji je zbog njegove globalne terorističke mreže i nehumanih postupaka.

Ideološke i političke razlike

Također, ISIL je u više navrata pozivao muslimane na pobunu protiv svojih vlada i država, dok Hamas nema ambiciju da kreira nezadovoljstvo među Jevrejima u Izraelu.

ISIL je sistematski uništavao crkve kao i džamije koje su važile za
ISIL je sistematski uništavao crkve kao i džamije koje su važile za "šitske"

Pored ideoloških postoje i velike političke razlike. Hamas je učestvovao na izborima i pobijedio voljom većine, s druge strane ISIL uopće ne priznaje demokratiju niti prinicip političkog predstavljanja.

Ismail Haniyeh, šef političkog ureda Hamasa, rekao je 2021. godine da Palestinci "mogu izgraditi politički sistem na temeljima pravde i demokracije".

Izjednačavanje Hamasa i ISIL-a je pojednostavljen pristup koji zanemaruje složenost Bliskog istoka. Iako su obje koristile nasilje u potrazi za ciljevima, ključno je priznati razlike između nacionalističke palestinske organizacije i globalne džihadističke grupe.

Hamas je nastao iz istog onog društva kojim sada vlada. Iako se iz Izraela može čuti druga teza, općeprihvaćena stvar je da se Hamas bori za legitimitet te da ne želi nametnuti pokornost. S druge strane ISIL je želio upravo to, nasiljem i terorom nametnuti se kao svjetski faktor.