Letjeli veoma blizu
181

Kineski vojni piloti kanadskim kolegama pokazivali "srednji prst" tokom leta

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kineski vojni piloti su optuženi za "neprofesionalno ponašanje" nakon što su kanadskim kolegama tokom leta pokazivali "srednji prst".

Piloti vojnih aviona Kine su u srijedu nekoliko puta letjeli blizu kanadskog aviona i to na udaljenosti od 6 do 30 metara tako da su mogli "uspostaviti kontakt očima" te su pilotima pokazivali "neprimjerene gestikulacije podižući srednji prst", javlja Global News.

Ovi incidenti su se dogodili tokom Operacije Neon, kanadske zračne misije u sklopu podrške sankcijama uvedenim Sjevernoj Koreji.

Kanadske oružane snage su se oglasile u srijedu tvrdeći da su kineski avioni letjeli opasno blizu patrolnog aviona CP-140 Aurora i time prekršili sigurnosne norme međunarodnog zračnog prostora.

"Ovi potezi su neprofesinalni i ugrožavaju našu posadu koja se u nekim trenucima nalazila u opasnosti te je morala pormijeniti svoju putanju kako bi napravila razmak i izbjegla potencijalni sudar s avionom koji ih je presreo", saopćeno je iz Kanadskih oružanih snaga.

U saopćenju se navodi da su kineski piloti bili jasno vidljivi tokom pokušaja da prisilno promijene putanju kanadskog patrolnog aviona.

Peking nije odgovorio na ove tvrdnje, ali je ranije optuživao Kanadu da povećava vojne tenzije u istočnoj Aziji.

U februaru je Australija saopćila da je kineski ratni brod ugrozio njenu posadu tako što je usmjerio vojni laser prema patrolnom avionu. Mjesec dana kasnije je Peking optužio australski špijunski avion za bliski susret s kineskim brodom.