Analiza rezultata
29

Kilicdaroglu pobjedio u četiri od pet najvećih turskih gradova, ali mu to nije bilo dovoljno

F. H.
Recep Tayyip Erdogan ostvario je pobjedu na izborima u Turskoj osvojivši podršku više od 52 posto birača, dok je kandidat opozicije Kemal Kilicdaroglu osvojio blizu 48 posto glasova. Ipak, Kilicdaroglu je pobjedio u četiri od pet najvećih turskih gradova.

Kilicdaroglu je osvojio više glasova od Erdogana u Istanbulu, Ankari, Izmiru i Adani, dok je Erdogan pobjedio u Bursi.

U najvećem gradu Turske Istanbulu, Kilicdaroglu je dobio 51,78 posto glasova, a Erdogan 48,22 posto glasova. U prvom krugu u Istanbulu Kilicdaroglu je imao 48,56 posto, a Erdogan 46,68 posto glasova.

U glavnom gradu Turske u Ankari Kilicdaroglu je osvojio 51,23 posto glasova, a Erdogan 48,77 posto glasova. U prvom krugu, Kilicdaroglu je imao 47,32 posto, a Erdogan 46 posto glasova.

Kilicdaroglu je ubjedljivu pobjedu ostvario u Izmiru gdje je osvojio 67,13 posto, a Erdogan 32, 87 posto glasova. U petom gradu po veličini Adani Kilicdaroglu je dobio 54,04 posto, a Erdogan 45,96 posto glasova.

Od pet najvećih gradova, Erdogan je pobjedu ostvario u Bursi gdje je dobio 54, 66 posto, a Kilicdaroglu 45,34 posto glasova.

Pogledom na kartu izbornih rezultata vidi se da je ona ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prvi krug izbora. Erdogan je svoju bazu imao u centralnoj Anadoliji, dok je Kilicdaroglu više glasova osvojio u obalnom području i dijelovima gdje Kurdi čine veliki dio stanovništva.