Uspješna odbrana
48

Kijev napadnut dronovima: Objavljen snimak obaranja jedne od letjelica

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Ruski dronovi su danas u večernjim satima napali Kijev, a pucnjava i eksplozije trajale su oko 20 minuta. Objavljen je snimak rušenja jedne od letjelica koja je išla u pravcu stadiona nogometnog kluba Dynamo.

Lokalne vlasti digle su uzbunu za glavni grad i okolicu u vrijeme napada, a aktivirane su protuzračne jedinice ukrajinske vojske.

Kyiv Independent je objavio da je ukrajinska protuzračna odbrana oborila dron iznad Kijeva. Ostaci drona pali su u četvrt Solomiansk na desnoj obali Kijeva i izazvali požar u jednoj zgradi.

"Ukrajinska protuzračna odbrana oborila je najmanje dvije rakete ili bespilotne letjelice tačno iznad mog stana u centru Kijeva tijekom špice. Ljudi trče ulicom. Neki su stali gledati eksplozije. Potpuno nadrealno", kazao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.
Rusija je lansirala 24 drona na Ukrajinu, od kojih je 18 oborila ukrajinska protuzračna odbrana. Nema dojava o poginulima ili većoj materijalnoj šteti. Šef vojne uprave u Kijevu Sergej Popko objavio je da Kijev nije doživio tako intenzivne napade od početka godine.

Ured ukrajinskog predsjednika potvrdio je da je oboren "neprijateljski dron".