Predmet trgovačkog rata
55

Kako su se Twitterom širile kineske lažne teorije o porijeklu koronavirusa

B. R.
Jastozi predmet trgovačkog rata Kine i pojedinih zemalja (Foto: EPA-EFE)
Jastozi predmet trgovačkog rata Kine i pojedinih zemalja (Foto: EPA-EFE)
Pojedini kineski zvaničnici imaju različite teorije o tome kako je nastao koronavirus, a čija je istinitost vrlo sporna. U Zapadnim državama smatraju da se Kina ovim teorijama koristi u trgovačkim sporovima, a čiji su predmet i morski plodovi.

Istraživač Univerziteta Oxford Marcel Schliebs je posljednjih 18 mjeseci analizirao Twitter objave kineskih diplomata o koronavirusu.

Među takvim objavama je i ona kineskog konzula u Indiji Zha Liyoua - objavio je da je koronavirus u Kinu uvezen iz Sjedinjenih Američkih Država. Tvrdi da je virus bio u jastozima koji su se prodavali na tržnici u kineskom gradu Wuhan, gdje je i počela pandemija koronavirusa.

Schliebs je analizirao 550 Twitter profila sa kojih su objavljivane poruke skoro identičnog sadržaja, i to na nekoliko jezika - engleskom, španskom, francuskom, poljskom i drugim jezicima. Uočio je da su tvitovi objavljivani svaki dan između 8 i 11 sati po kineskom vremenu. Pojedini profili imali su vrlo malo pratitelja, što je indicija da su bili lažni. Za širenje dezinformacija zloupotrebljeni su i oni koji su djelovali kao autentični.

Oxfordov istraživač je ukazao da je riječ o koordiniranim Twitter objavama prokineskog sadržaja.

Kineski mediji su objavljivali da je koronavirus možda uvezen preko smrznute hrane. Ove objave su dijeljene i na društvenim mrežama. Spomenuti diplomata je tražio da se istraži mogućnost da je američka vojska uključena u širenje virusa.

Bret Schafer iz njemačke neprofitne organizacije Alijansa za sigurnu demokratiju je napomenuo da se sinhronizovanim Twitter objavama pokušava uspjeti u tome da pojedine teme budu u trendu na društvenim mrežama. Prema njegovim riječima, cilj je zamagliti ono što je stvarno i stvoriti konfuziju u javnosti.

Shliebs je istakao da je prijavio profile za koje je smatrao da su lažni te da su neki od njih suspendovani. Provjera autentičnosti Twitter profila može trajati i nekoliko mjeseci. Još niti jedan profil zvanično nije doveden u vezu sa kineskom vladom.

Trgovački rat preko morskih plodova

Jastozi su jedan od razloga za trgovački rat Kine i SAD-a koji je počeo 2019. kada je američki predsjednik bio Donald Trump. Tada je najmnogoljudnija država na svijetu povisila iznos carine za američke jastoge, a što se odrazilo na uvoz. Pri tom je za naglasiti da su Kinezi bili veliki kupac američkih jastoga. Sljedeće godine, 2020. Kina je ublažila carinsku politiku i uvoz jastoga je ponovo porastao. Međutim, strahuje se da bi Kina ponovo mogla imati restriktivna pravila za uvoz morskih plodova.

Kinezi su u novembru prošle godine ograničili uvoz australskih jastoga, također zbog trgovačkih sporova. Ograničili su i uvoz lososa iz Norveške, i to nakon što je Kineskinja dobila Nobelovu nagradu.

U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je navedeno da se koronavirus može duže zadržati na ambalaži zamrznutih proizvoda. To su neki iskoristili kao "naučni argument" da je koronavirus uvezen u Kinu.

Šta kažu Kinezi

Glasnogovornik Ambasade Kine u Velikoj Britaniji Kai Yan je izjavio da se ova zemlja "protivi izmišljanju i širenju dezinformacija".

"Kina je najveća žrtva dezinformacija, a počinitelji su pojedini političari i mediji željni sukoba Kine, SAD-a i nekoliko drugih zapadnih država", rekao je Yan.

Naglasio je da Kina poziva svu međunarodnu zajednicu da se zajedno radi na suprotstavljanju dezinformacijama, piše NBC News.