Odluka Baracka Obame
1

John Kerry će biti novi državni sekretar SAD-a

SRNA
John Kerry i Barack Obama
John Kerry i Barack Obama
Predsjednik SAD Barack Obama odlučio je da imenuje senatora Johna Kerryja za novog državnog sekretara, javio je CNN, pozivajući se na izvor u Demokratskoj stranci.

Izvor navodi da će zvanično saopštenje uslijediti početkom naredne sedmice.

Ovo očekivano postavljenje uslijedilo je nakon odluke američkog ambasadora u UN Susan Rice da povuče svoju kandidaturu.

Ona je sedmicama bila "na meti" republikanaca u vezi njenog saopštenja nakon napada 11. septembra na američki konzulat u Bengaziju u Libiji, u kome je poginuo američki ambasador Christopher Stevens.

Ukoliko Senat potvrdi nominaciju Kerry će zamijeniti aktuelnog državnog sekretara Hillary Clinton, koja namjerava da se povuče.

John Kerry, senator iz Massachusetts i kandidat demokrata za predsjednika 2004. godine, poznat je po iskustvu i uspjehu u izgradnji diplomatskih odnosa, što bi mu moglo pomoći na novoj dužnosti.

Kerry je kao predsjedavajući Odbora Senata za međunarodne odnose proputovao cijeli svijet u ime Obamine administracije u pokušaju da popravi "zategnute" odnose sa nekim zemljama.

Najpoznatija je posjeta Pakistanu nakon niza incidenata, uključujući napad u kome je ubijen vođa Al.Kaide Osama bin Laden.

Keri je rođen u 11. decembra 1943. u državi Kolorado, diplomirao je na Univerzitetu Yale 1966, bio je vojnik u Vijetnamu, radio kao pravnik i učestvovao u antiratnim pokretima.

On je 1984. godine postao senator demokrata, a 2004. godine kandidat Demokratske partije na predsjedničkim izborima, kada je izgubio od Georgea Busha.