Potpuni kolaps
46

Jaka zimska oluja izazvala haos širom sjeverne i centralne Evrope, u Njemačkoj otkazano 700 letova

F. H.
Mapa: Accuweather.com
Mapa: Accuweather.com
Dužnosnici u nekoliko zemalja na sjeveru Evrope savjetovali su građanima da ostanu kod kuće u srijedu jer je loše vrijeme izazvalo haos na cestama i poremetilo javni prijevoz.

Jak snijeg i ledena kiša pogodili su u srijedu dijelove sjeverne i centralne Evrope, zaustavivši saobraćaj, uzrokujući haos na cestama i velike poremećaje na aerodromima u regiji.

U Danskoj su obilan snijeg i jaki vjetrovi učinili opasne uvjete na cestama s nekoliko nesreća koje su otežale promet. Željeznički saobraćaj također je bio pogođen jer je policija savjetovala ljudima da rade od kuće i odgode sastanke.

U norveškoj prijestolnici Oslu zbog loše vidljivosti i velikog snijega obustavljen je autobuski saobraćaj zbog čega su mnogi ljudi ostali blokirani. Loše vrijeme također je poremetilo cestovni saobraćaj posebno na jugu zemlje, a odgodile su i željezničke usluge. Gradski aerodrom bio je privremeno zatvoren u srijedu jer je jak snijeg smanjio vidljivost za pilote.

U francuskoj sjeveroistočnoj regiji Lorraine dužnosnici su izdali narandžasto upozorenje zbog ledene kiše i snijega. Zabilježene su i brojne saobraćajne nesreće te je ugrožen javni prijevoz. Meteo France u srijedu je upozorio na više snijega i kiše u većem dijelu sjeveroistoka zemlje.

U Njemačkoj je oko 700 letova otkazano zbog ekstremnih vremenskih uvjeta na aerodromu Frankfurt, najprometnijem zračnom čvorištu u zemlji.

Obilne snježne padavine i ledena kiša također su uzrokovale kašnjenja i otkazivanja u drugim njemačkim aerodromima. Ledena kiša diljem zapadne i južne Njemačke dovela je do mnogih nesreća na zaleđenim cestama u ranim jutarnjim satima u srijedu.

Zbog predostrožnosti, mnoge škole i vrtići zatvorili su se tokom dana, a neke su kompanije svojim zaposlenicima ponudile mogućnost rada od kuće.

I belgijska južna regija također je na crvenom alarmu zbog ledene kiše koja utječe na cestovni saobraćaj.