Samoubilački napad
42

Iranske snage uhapsile visokopozicioniranog člana ISIL-a, planirao napad za kraj ramazana

F. H.
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Iranska policija objavila je u subotu hapšenje višeg operativca ISIL-a sa još dvojicom članova grupe optuženih za planiranje samoubilačkog napada tokom proslave naredne sedmice povodom završetka svetog mjeseca ramazana.

Policija je saopćila da su Mohammad Zaker, poznat kao "Rameš", i druga dvojica uhapšeni u Karadžu, zapadno od glavnog grada Teherana, nakon sukoba, prenose iranski mediji. Privedeno je, kako su rekli, još osam drugih muškaraca u pratnji muškaraca.

Islamska država preuzela je odgovornost za dvije eksplozije u Iranu u januaru u kojima je poginulo skoro 100 ljudi i ranjeno više desetina na spomen obilježju povodom četvrte godišnjice atentata na vrhovnog komandanta Kasema Sulejmanija u Iraku 2020. godine.

U saopćenju objavljenom na svojim povezanim Telegram kanalima, ISIL, je tvrdio da su dvojica pripadnika detonirala pojaseve s eksplozivom u gomili koja se okupila na groblju u jugoistočnom Iranu grad Kerman.

Islamska država je 2022. preuzela odgovornost za napad na šiitsko svetilište u Iranu u kojem je ubijeno 15 ljudi. Raniji napadi koje je preuzela Islamska država uključuju dva bombaška napada 2017. godine koji su bili na meti iranskog parlamenta i grobnice osnivača Islamske Republike, ajatolaha Ruholaha Homeinija.