Svijet
1

Iračka vojska usporena u Mosulu, pozdravljen napad na Raqqu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračke snage nedjelju su provele čisteći istočni Mosul od militanata Islamske države, dok su teroristi bombardovali druge dijelove zemlje ubivši najmanje 20 osoba.

Ofanziva na Mosul je u posljednjih nekoliko dana usporila samim tim što je iračka vojska došla do gusto naseljenog dijela grada, gdje se ne može računati na djelovanje avijacije i artiljerije.

Glavni problem su i civili koji jednim dijelom napuštaju ratište, dok je znatan broj prisiljen da ostane kako bi Islamskoj državi služili kao živi štit, prenosi američki Fox.

Dok je istočni Mosul pretvoren u bojište gdje se bitka vodi za svaku kuću i ulicu, napredovanje s juga je sporije. Iračka vojska se sa juga nalazi na oko 20 kilometara od centra grada. Kurdske formacije djeluju sa sjevera i trenutno vrše pritisak na predgrađe na oko osam kilometara od grada.

Ono što može poslužiti kao podstrek za dalje djelovanje jeste otvaranje novog fronta kod sirijske Raqqe, svojevrsnog glavnog grada Islamske države kojeg želi osloboditi arapsko-kurdska koalicija Sirijskih demokratskih snaga.

Dok IDIL prima udarce u svoja dva najznačajnija grada, teroristi uspijevaju napadati civilne lokacije kao što je šiitska džamija sjeverno od Bagdada u kojoj je ubijeno 11 osoba. U samom glavnom gradu Iraka manje eksplozije usmrtile su ukupno 10 osoba.