Nakon posljednjih napada
6

Huti poručili da mogu potopiti brodove u tri mora, uključujući i Sredozemno

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zamjenik ministra vanjskih poslova Jemena Hussein Al-Ezzi rekao je da imaju sposobnost potopi neprijateljske brodove i plovila s bilo koje tačke na jemenskoj obali do bilo koje lokacije u Crvenom moru, Arapskom moru i Sredozemnom moru.

Al-Ezzi je naglasio posvećenost Sane miru s ograničenom eskalacijom i založio se za bitne prilagodbe u pristupu SAD-a prema Jemenu i okupiranoj Palestini.

"Sanaa garantuje slobodu plovidbe Arapskim morem, Crvenim morem i Bab el-Mandebom za sve brodove, osim onih izraelskog porijekla ili onih koja idu u luke izraelske okupacije, do završetka agresije na Pojas Gaze. Naime, američki i britanski brodovi također su gađani kao odgovor na američko-britansku agresiju na Jemen", navodi Al Maydeen.

"Mornarica jemenskih oružanih snaga napala je u petak britanski naftni tanker A u Adenskom zaljevu, zapalivši ga", rekao je glasnogovornik YAF-a, brigadni general Yahya Saraee.

Ranije, kao odgovor na napade SAD-a i Velike Britanije na Jemen, Sanaa je objavila da su "interesi obiju zemalja postali legitimne mete" za oružane snage.

Napad na Marlin Luandu označio je prvi put da je britanski brod napadnut od hutskih snaga.