Pobuna protiv lockdowna
73

Holandska policija koristila vodeni top protiv demonstranata, uhapšeno stotinu ljudi

M. G.
Foto: Agencije
Foto: Agencije
Holandska policija koristila je vodene topove, pse i policiju na konjima da rastjera demonstrante u centru Amsterdama koji su se danas pobunili protiv lockdowna i privela više od stotinu ljudi zbog bacanja kamenja i pirotehničkih sredstava.

Demonstracije na gradskom Trgu muzeja kojima je prekršena zabrana javnih okupljanja, uslijedile su dan nakon što je vlada prvi put nakon Drugog svjetskog rata uvela noćni policijski sat.

Demonstranti, koje su dijelom organizirali vlasnici restorana nezadovoljni dugotrajnim mjerama zaključavanja u zemlji, nosili su transparente s natpisima "zaustavite lockdown".

U strahu od pobune ili širenja koronavirusa, gradonačelnica Femke Halsema označila je trg kao "zonu visokog rizika" i dala policiji dodatna ovlaštenja.

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Policija je rastjerala demonstrante s trga, a uhapsili su one koji su ih napali kamenjem i vatrometom.

Holandski parlament je tijesnom većinom izglasao policijski sat prošle sedmice, zbog straha da će novi soj koronavirusa izazvati novi val zaraženih. Nove infekcije u zemlji, međutim, općenito opadaju već mjesec dana i u nedjelju su ponovo pale.

U subotu navečer policija je uhitila 25 osoba širom zemlje i izrekla 3.600 novčanih kazni zbog kršenja policijskog sata.

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Izuzeci od policijskog sata, koji traje do 9. februara, uključuju hitne medicinske slučajeve, ljude koji obavljaju esencijalne poslove i ljude koji šetaju svoje pse. Prekršitelji mogu biti kažnjeni sa 95 eura.

Škole i neesencijalne trgovine u Holandiji zatvorene su od sredine decembra, nakon zatvaranja barova i restorana dva mjeseca ranije.

Holandija je bila posljednja zemlja u Europskoj uniji koja je započela vakcinaciju i do sada je vakcinisala ukupno 77 hiljada građana u zemlji od 18 miliona stanovnika.