Dan nakon napada
0

Gradonačelnik Londona: Ujedinjeni protiv kukavičkog napada na demokratiju

Klix.ba
Sadiq Khan (Foto: EPA)
Sadiq Khan (Foto: EPA)
Gradonačelnik Sadiq Khan pozvao je stanovnike Londona da budu oprezni kako bi se mogli suprotstaviti opasnostima koje vrebaju od onih koji žele da poremete balans svakodnevnog života, prenosi Evening Standard.

Khan je izjavio da vjeruje kako su prijetnje terorističkim napadima "dio života u velikim gradovima", te da zbog toga London mora biti zajedno protiv onih koji žele da im naškode.

"Ono što smo jučer vidjeli, udar u srce Londona i srce naše demokratije, bio je kukavički i neselektivan napad na nevine ljude. Nije se uzimao u obzir spol, seksualnost, nacionalna ili vjerska pripadnost", kazao je Khan.

Otkrio je da je proveo tešku noć nakon terorističkog napada te rekao da svi veliki svjetski gradovi moraju biti spremni da se ovakve stvari dogode kada se to najmanje očekuje.

"Moje misli su danas sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom. Moje srce je sa porodicama koje su izgubili svoje voljene i onih koji su zadobili povrede koje će im žovot promijeniti", naglasio je Khan.

Dodao je da je neophodno biti oprezan i imati policiju koja je povezana sa zajednicom, odnosno imati spremne usluge sigurnosti i razmjenu ideja o najboljoj praksi.

"Ovo nije bio samo napad na naš grad i našu zemlju, nego i na vrijednosti koje najviše njegujemo: demokratiju, slobodu, pravdu i toleranciju. To su one vrijednosti zbog kojih nas napadači toliko mrze", istakao je Khan.

Dodao je kako je najbolji način da se oda počast onima koji su tragično stradali njegovanje i podržavanje tih vrijednosti.