Obrušio se i na Zapad
1.2k

Erdogan kritikovao islamski svijet: Bog će vas smatrati odgovornim ako ne reagujte prema Izraelu

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu se obrušio na Ujedinjene nacije i pozvao "islamski svijet" da reaguje nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih napada u Gazi.

Erdogan je održao govor tokom sastanka stranke AKP u Skupštini Turske

"UN ne može zaštititi čak ni svoje osoblje. Šta čekate da djelujete? Duh Ujedinjenih nacija je umro u Gazi", rekao je Erdogan.

Erdoganovi komentari uslijedili su dok se Vijeće sigurnosti UN-a sastaje kako bi raspravljalo o smrtonosnom izraelskom napadu na kamp za raseljavanje zapadno od Rafaha u utorak u kojem je ubijena 21 osoba.

Turski lider također je napao druge zemlje s muslimanskom većinom jer nisu poduzele zajedničku akciju u vezi s izraelskim udarom.

"Želim islamskome svijetu uputiti par riječi: A šta još čekate da biste donijeli zajedničku odluku? Bog će nas i vas smatrati odgovornima. Izrael nije prijetnja samo za Gazu, već i za čitavo čovječanstvo", kazao je Erdogan.

Poručio je kako zbog izraelskih akcija niko više nije siguran.

"Nijedna država nije sigurna sve dok Izrael ne slijedi međunarodno pravo i ne osjeća se obvezanim međunarodnim pravom", dodao je Erdogan, ponovivši optužbu da Izrael čini genocid u Gazi.

Žestoko je kritikovao i vlade Zapada, ističući da svjedoče "barbarizmu Benjamina Netanyahua".

"Američka državo, ova krv je i na vašim rukama. Šefovi država u Evropi , postali ste saučesnici u vampirizmu Izraela jer ste šutjeli", poručio je Erdogan.