Ukrajinski mitropolit
14

Epifanije: Strukture Ruske pravoslavne crkve su bile uključene u pripremu ruske invazije na Ukrajinu

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Mitropolit Epifanije iz Ukrajinske pravoslavne crkve (PCU) rekao je da su strukture Ruske pravoslavne crkve bile aktivno uključene u pripremu i provedbu ruske agresije na Ukrajinu.

Epifanije je kazao da je sramotno vidjeti da je "Ruski svijet" crkvene institucije učinio jednim od instrumenata svoje agresije.

"Moskovska patrijaršija, na čelu s Kirilom Gundjajevim (patrijarh Ruske pravoslavne crkve), u ropskoj je poslušnosti tiraniji Kremlja i služi kao njezino oruđe. Strukture Ruske pravoslavne crkve, a to ne samo mi vidimo nego priznaju i nezavisni međunarodni stručnjaci, bile su sustavno uključene u pripremu i provedbu agresije na Ukrajinu", kazao je Epifanije.

Prema Epifaniju sastavni dio ukrajinskog otpora je potpuni prekid svih veza podređenosti s Moskovskom patrijaršijom, koje još uvijek postoje s dijelom pravoslavnih vjernika u Ukrajini.

"Jer na riječima se vjerska organizacija koja sebe naziva UPC (Ukrajinska pravoslavna crkva) navodno distancira od svog patrijarha i Ruske crkve, ali u stvarnosti im ostaje podređena", napominje mitropolit.

On vjeruje da"samo zakonska zabrana bilo kojoj vjerskoj organizaciji u Ukrajini da bude podređena ruskim vjerskim centrima može popraviti ovu situaciju.

Kremlj je te centre pretvorio u svoje centre utjecaja iz kojih pravoslavni, muslimanski, protestantski i drugi vjerski poglavari u Ruskoj Federaciji pomažu agresoru i opravdavaju njegove zločine.

"Ukrajina ima pravo braniti se od ruske hibridne agresije u duhovnoj sferi na isti način na koji se brani na bojnom polju", rekao je Epifanije.