Pratili situaciju u Gazi
53

Egipatski obavještajac tvrdi: Upozoravali smo Izrael o "nečemu velikom", ali su nas ignorisali

V. K.
Gaza nakon zračnih napada Izraela (Foto: EPA-EFE)
Gaza nakon zračnih napada Izraela (Foto: EPA-EFE)
Zvaničnik egipatske obavještajne službe saopćio je kako je Egipat nekoliko puta slao upozorenja Izraelu o situaciji u Gazi, ali da je Vlada Izraela uporno ignorisala informacije.

Egipat koji često ima ulogu posrednika između Hamasa i Izraela nekoliko puta je pokušavao kontaktirati izraelske zvaničnike kako bi razgovarali o "nečemu velikom" što se dešava na području Gaze.

Međutim, prema riječima egipatskog obavještajca, izraelski zvaničnici su bili fokusirani na Zapadnu obalu te su umanjili prijetnje iz Gaze.

"Upozorili smo ih da dolazi do 'eksplozije' situacije i to vrlo brzo. Upozorili smo da će to biti veliko. Međutim, oni su potcijenili takva upozorenja", poručio je zvaničnik.

Inače, borbe u Gazi, ali i van ove oblasti vode se već duže od dva dana, a pripadnici Hamasa su potvrdili kako kontroliraju šest lokacija izvan područja Gaze, a koja se nalaze duboku u teritoriji Izraela.

Borbe se vode u mjestima Be'eri, Kfar Aza, Nirim i Alumim. Neki od militanata Hamasa nalaze se u Izraelu još od prvog napada u subotu, dok su drugi prešli granicu u posljednja dva dana.