Dočekali ga aplauzom
74

Državničko i poetično obraćanje Zelenskog britanskim parlamentarcima: Nećemo izgubiti

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se obratio britanskim parlamentarcima putem video veze prilikom čega je govorio u ukrajinskoj borbi protiv okupatora i snazi hrabrog ukrajinskog naroda.
Britanski zastupnici u Donjem domu Parlamenta su aplauzom dočekali uključivanje Zelenskog. Inače, to je prvi put da jedan strani čelnik razgovara sa zastupnicima u ovom domu jer se obično ovakvi govori održavaju u Westminsterskoj dvorani.

Zelenski je uporedio britanske ratne napore protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu i trenutnu borbu Ukrajine protiv Rusije.

"Niste htjeli izgubiti svoju zemlju kada su vam je nacisti htjeli uzeti", kazao je on navodeći da su se njegovi ljudi pokazali "herojski" do sada.

On je pozvao na uvođenje dodatnih sankcija Rusiji, između ostalog i osiguravanje ukrajinskog neba. Ističe da mora postojati zona zabrane letova, ali da su i sve ostale sankcije dobrodošle.

O tome govori baš neposredno nakon što je američki predsjednik Joe Biden uveo nove sankcije Rusiji, a odnose se na zabranu uvoza ruske energije. Inače, Biden je ranije rekao da zabrana letenja iznad ukrajinskog neba nije opcija.

Predsjednik Zelenski je zastupnicima citirao Williama Shakespearea i Winstona Churchilla.

Rekao je da je Ukrajina zaključila "biti" (za razliku od "ne biti"), a obećao je i da će se "boriti do kraja" nakon što je ponovio slavni Churchillov govor iz 1940. godine.

"Nastavit ćemo se boriti za našu zemlju, bez obzira na cijenu. Borit ćemo se u šumama, poljima, na obalama i na ulicama... Ukrajina neće odustati i nećemo izgubiti", rekao je.