Kanarski otoci
0

Devet dana nakon erupcije vulkana na La Palmi lava stigla do Atlantskog okeana

V. K.
Vulkan eruptirao 19. septembra (Foto: EPA-EFE)
Vulkan eruptirao 19. septembra (Foto: EPA-EFE)
Devet dana nakon erupcije vulkana na španskom ostrvu La Palma lava koja se slijevala niz planinu te rušila objekte i uništavala usjeve, stigla je do Atlantskog okeana.

Fotografije napravljene u utorak navečer na području Playa Nueva zabilježile su trenutak kada je lava dospjela do vode.

"Veliki oblaci bijele pare pojavili su se nakon što je lava dospjela do vode. Stručnjaci su zabrinuti s obzirom na to da postoji mogućnost eksplozija i ispuštanja otrovnih plinova", prenose mediji.

Hitna služba Kanarskih ostrva pozvala je sve građane koji se nalaze na otvorenom da pod hitno pronađu mjesto za sklonište s obzirom na to da vulkan i dalje predstavlja veliku opasnost za građane na ovom španskom ostrvu.

"Kada lava dospije u more, taj proces se mora strogo kontrolisati", rekao je direktor odbora za hitni odgovor Miguel Angel Morcuende.

Vulkan Cumbra Vieja eruptirao je 19. septembra, a ogromni nanosi lave od tada gutaju sve što im se nađe na putu uključujući i gotovo 600 kuća i 21 kilometar lokalnih puteva.

"Lava sada prekriva 258 hektara poljoprivrednog zemljišta uključujući i plantaže banana", saopćili su lokalni zvaničnici.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Do sada zvaničnicima nisu prijavljeni smrtni slučajevi niti teže povrede nakon evakuacije gotovo 6.000 građana koji su se nalazili u blizini vulkana.

Španija je u utorak definirala La Palmu kao zonu katastrofe što će pokrenuti brojne mehanizme zaštite i dodatnog finansiranja ostrva na kojem živi 85.000 stanovnika.

Vlada je najavila prvi paket pomoći od 10,5 miliona eura, koji uključuje pet miliona eura za izgradnju kuća, a ostatak za nabavku namještaja i osnovnih potrepština za domaćinstvo.

"Dodatna pomoć, uključujući i onu za obnovu javne infrastrukture bit će poslana čim se okonča vanredno stanje", rekla je glasnogovornica vlade Isabel Rodriguez.