U znak zahvalnosti
42

Cvijet Srebrenice uručen članovima Kanadskog parlamenta

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U znak zahvalnosti Kanadi za sve što je učinila za istinu o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi - genocidu u Srebrenici i za pravdu za žrtve tog strašnog zločina, Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada pismeno se obratio predsjedavajućem Kanadskog parlamenta Geoffu Reganu s molbom da se Cvijet Srebrenice uruči svim članovima parlamenta.

U pismu su ga podsjetili da je Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici, a da je sada u proceduri parlamenta je i zakon o utvrđivanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

"U kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bh. dijaspori. U nekim kanadskim školama i fakultetima se izučava genocid u Srebrenici. Gradonačelnici Hamiltona i Windsora su proglasili 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Ovi pokazatelji jasno govore da je Kanada svjetski lider u traganju za istinom o genocidu u Srebrenici i pravdi za žrtve tog zločina. U godini kada Kanada obilježava 150 godina od svoje nezavisnosti, u godini kada naša domovina, BiH obilježava 25 godina od svoje nezavisnosti, u godini kada obilježavamo 25 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti BiH podjela Cvijeta Srebrenice članovima parlamenta znači zaista mnogo za sve Kanađane bh. porijekla, ali i za mnoge Kanađane koji su duboko suosjećali sa patnjama bh. građana u agresiji", stoji u pismu koji su mu uputili.

Regan se zahvalio na ovoj gesti kazavši kako mu je drago da Institut svojim radom osigurava da se ova tragedija ne zaboravlja i ne ponavlja. Obećao je da će Cvijet Srebrenice biti dodijeljen svim članovima parlamenta.

"Ovaj vaš cijenjeni rad je od suštinskog značaja za pamćenje i sprečavanje genocida, te nas podsjeća na važnost očuvanja vrijednosti slobodnog i demokratskog društva", kazao je.