I to je moguće
68

Britanska mornarica novog komandanta nuklearnih podmornica traži na društvenoj mreži

B. H.
Nuklearna podmornica Vanguard (Foto: Wikicommons)
Nuklearna podmornica Vanguard (Foto: Wikicommons)
Britanska kraljevska mornarica na društvenoj mreži LinkedIn traži novog komandanta svih svojih podmornica na nuklearni pogon. Kandidati moraju imati iskustvo u podmorničkoj službi i čin kontraadmirala, a godišnja plata bi im mogla biti od 150.000 funti (340.000 KM).

Postavljanje oglasa za visokokvalificirano mjesto, koje je apsolutno ključno za odbranu zemlje, na javnoj mreži pokazuje kakve poteškoće britanska mornarica ima u regrutiranju novih kvalificiranih kandidata.

Svih devet britanskih podmornica trenutno u aktivnoj službi su na nuklearni pogon, a neke od njih mogu nositi i nuklearno oružje. Odabrani oficir tako će biti jedan od mozgova britanske vojne sile. Prema oglasu, osoba će biti zadužena za "operacije visoke povjerljivosti, elitne operacije".

Britanskim podmornicama od aprila 2022. komanduje 51-godišnji Simon Asquith i, prema pisanju britanskog The Telegrapha, "nema pomorca u aktivnoj službi koji bi ga mogao zamijeniti". Stoga se, prema novinama, britanska vojska nada privući penzionisanog oficira koji je u prošlosti komandovao podmornicom.

Telegraph je prošle sedmice otkrio da komandant podmornice nije jedini problem s kojim se britanska mornarica suočava. Kraljevska mornarica će navodno morati prijevremeno povući dvije fregate tipa 23 (HMS Westminster i HMS Argyll) iz aktivne službe zbog manjka mornara, kako bi se posade mogle pripremiti za službu na dvije nove fregate tipa 26, koje će ući u službu 2028. godine.

Pored toga, britanski ministar odbrane Grant Shapps najavio je da će također biti potrebno ograničiti korištenje dva velika amfibijska broda - HMS Albion i HMS Bulwark.