Na strani Rusije
110

Bijela kuća potvrdila: Iranski instruktori izvode napade dronovima sa ukrajinske teritorije

S. M.
Iransko vojno osoblje nalazi se na terenu na okupiranim ukrajinskim teritorijama i pruža pomoć ruskoj vojsci u agresiji na Ukrajinu, potvrdila je Bijela kuća u četvrtak navečer, prenosi The Jerusalem Post.

"Možemo potvrditi da rusko vojno osoblje sa sjedištem na Krimu upravlja iranskim bespilotnim letjelicama i koristi ih za izvođenje udara širom Ukrajine. Posljednjih dana procjenjujemo da je iransko vojno osoblje bilo na terenu na Krimu i pomoglo Rusiji u ovim operacijama", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Iranski instruktori nadgledaju napade dronovima

Potvrda Bijele kuće dolazi nakon optužbi Ukrajinaca da su iranski instruktori nadgledali ruske snage koje lansiraju bespilotne letjelice kamikaze sa anektirane ukrajinske teritorije.

"Rusi su odveli iranske instruktore na teritoriju privremeno okupirane oblasti Herson i Krima da lansiraju bespilotne letjelice Shahed-136 kamikaze", tvrde Ukrajinci.

"Oni obučavaju Ruse kako da koriste dronove kamikaze i direktno prate lansiranje dronova na ukrajinske civilne ciljeve, uključujući udare na Mikolajiv i Odesu", dodali su.

Price je dodao da je "Rusija do sada primila desetine ovih bespilotnih letelica i da će vjerovatno nastaviti da prima dodatne pošiljke u budućnosti".

Prema izvještajima zapadnih obavještajnih službi, Rusija koristi iranske bespilotne letjelice u Ukrajini najmanje od augusta. Konkretno, Rusija je optužena za korištenje izviđačkih dronova Shahed-136 i Mohajer-6. Sve češće se koriste u velikim ruskim bombardovanjima ukrajinske infrastrukture.

“Ostalo je otprilike 300 iranskih dronova je u ruskom arsenalu", rekao je prošlog petka ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

"Planiraju kupiti još nekoliko hiljada", dodao je.