Kontroverzna odluka
18

Biden bi mogao dostaviti Ukrajini oružje koje su zabranili mnogi saveznici SAD-a

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Američki predsjednik Joe Biden spreman je donijeti odluku o isporuci Ukrajini zabranjene kasetne municije, koja je poznata po svojoj sposobnosti da uzrokuje teške povrede civilima dugo nakon završetka oružanih operacija.

Ovaj korak bi značajno udaljio Bidena od njegovih najbližih saveznika, koji su potpisali međunarodni sporazum protiv upotrebe, skladištenja ili transfera takvog oružja.

Nekoliko Bidenovih najbližih saradnika, uključujući državnog sekretara Antonyja Blinkena, preporučilo mu je da poduzme taj korak na nedavnom sastanku najviših dužnosnika nacionalne sigurnosti, unatoč njihovim dubokim rezervama, prema izvorima bliskim tim razgovorima.

State Department je do sada pružao otpor, iz humanitarnih razloga i zbog straha da će takav potez ozbiljno narušiti odnose s važnim saveznicima.

Saradnici Bidena sada smatraju da nemaju mnogo izbora. Ukrajina već koristi vlastite zalihe kasetne municije u ratu i troši sve dostupne konvencionalne granate, pa će trebati vremena da poveća proizvodnju.

Prema New York Timesu, Biden je pod stalnim pritiskom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji tvrdi da je takvo streljivo, koje raspršuje male smrtonosne bombe, najučinkovitiji način da se neutraliziraju ruski vojnici zakopani u rovovima i blokiraju ukrajinsku protuofanzivu.