Kao u filmu Frozen
86

Austrijski gradić morao reagovati: Lovci na selfije prave nam pakao od života

B. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Suočena s ogromnim priljevom turista, austrijska općina Hallstatt postavila je privremenu drvenu barikadu koja onemogućuje posjetiteljima da se fotografišu na traženom mjestu s jezerom i slikovitom alpskom panoramom u pozadini.

Cilj ove mjere je zaštititi lokalno stanovništvo od buke i broja ljudi koji se često okupe na ovom mjestu kako bi napravili što bolje fotografije

Vlasti su prošle sedmice podigle privremenu drvenu barikadu oko popularnog mjesta za fotografisanju u Hallstattu, djelomično zaklanjajući pogled, izvijestile su lokalne novine Oberösterreichische Nachrichten u ponedjeljak. Međutim, ORF piše kako vjerojatnost da će te barijere trajno ostati nije velika.

Građani su posebno ogorčeni i poručuju da im "lovci na selfije prave pakao od života" te da se nešto moralo uraditi.

Gradonačelnik sela sa 750 stanovnika Alexander Scheutz rekao je za spomenute gornjoaustrijske novine da bi pomoglo samo ako se popularna "foto točka" više ne koristi u tu svrhu. Stoga je općina odlučila zasad ograničiti pogled na ovom mjestu.

Barikade su podignute kako bi odvratile turiste
Barikade su podignute kako bi odvratile turiste

Austrijsko selo Hallstatt, smješteno uz jezero Hallstatt, smatra se jednom od najvažnijih turističkih atrakcija u Austriji te je zajedno s područjima Dachsteina i Solne komore (Salzkammergut) uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Prije pandemije koronavirusa godišnje je u Hallstatt dolazilo oko milion posjetitelja, popularnost je stekao zbog sličnosti sa kadrovima iz Disneyovog filma Frozen.