Destabilizacija regije
0

Američka vojska izvela deveti raketni udar na Jemen, opisali ga kao samoodbranu

L. S.
Letjelica koja se lansira sa USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) (Foto: EPA-EFE)
Letjelica koja se lansira sa USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) (Foto: EPA-EFE)
Američka vojska izvela je još dva udara u Jemenu za koje kaže da su čin samoodbrane, navodeći da su se Huti pripremali za lansiranje projektila.

Američka središnja komanda (Centcom) objavila je na društvenoj mreži X da su "američke snage identificirale projektile u područjima Jemena pod kontrolom Hutija i utvrdili da predstavljaju neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji".

Centcom opisuje napade kao "samoodbranu". Ovo su najnoviji udari protiv Huta koje podržava Iran zbog njihovog ciljanja brodova na Crvenom moru.

Huti, koji kontroliraju najnaseljenije dijelove Jemena, rekli su da su njihovi napadi na brodove na Crvenom moru znak solidarnosti s Palestincima, dok Izrael napada Gazu. Napadi su poremetili globalno brodarstvo i produbili zabrinutost da bi posljedice rata između Izraela i Hamasa mogle destabilizirati Bliski istok.

Velika Britanija se također pridružila SAD-u u izvođenju napada na grupu u Jemenu ranije ovog mjeseca. Osim zajedničkih napada s Velikom Britanijom, SAD su nastavile s gotovo svakodnevnim vlastitim jednostranim udarima protiv Huta. Srijeda ujutro predstavljala je deveti od početka osvetničkih udara, prenosi Independent.