Pola miliona eura
3

Sveučilište u Mostaru dobilo laboratoriju od koje će velike koristi imati i privreda

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Na Fakultetu mašinstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru otvoren je Centar za kompetencije koordinatnog mjerenja (CMM), investicija od pola miliona eura unaprijedit će znanja studenata, ali i konkurentnost privrednika okrenutih izvozu.

Zorica Bukinac, ambasadorica Slovenije u našoj zemlji, izrazila je zadovoljstvo da je ovaj projekat razvojne saradnje uspješno priveden kraju.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Od 510 hiljada eura potrebnih za realizaciju, Slovenija je osigurala 330 hiljada. Značaj ovog laboratorija je u tome veći jer on pomaže internacionalizaciji bh. privrede, moogućnosti da ovdašnja industrija nastupa na zahtjevnim evropskim tržištima koja traže poštovanje najstrožijih standarda", kazala je Bukinac.

Ambasadorica Bukinac naglasila je i izuzetnu povezanost naše privrede i slovenske, kazala kako je Slovenija četvrti po veličini investitor u BiH te najavila i dalja ulaganja.

"Ovakav laboratorij je važan i zbog toga da sad još bolje možemo zajedno raditi i nastupati na trećim tržištima", izjavila je.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Pomoć u opremanju laboratorije dalo je i Vijeće ministara s 110 hiljada eura, a ona će pomoći ulazak studenata u svijet mjeriteljstva.

"Mi smo ova znanja imali prije rata, ali sad su nestala i moramo ih ponovo stizati. Složenost projekata ogleda se u privatno-javnom partnerstvu koje mi ovdje realiziramo, ali svi moramo biti strpljivi da bi dali uslugu lokalnim firmama koje će tako lakše moći izvoziti svoje proizvode", kazao je dekan Željko Stojkić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kaže kako je ovaj projekat nastavak projekata "Fabrike učenja", a oba idu u pravcu razvijanja novih inovacija, transfera znanja te kvalitete laboratorijskog učenja.

"Konkretno, ovaj projekat nas približava standardima EU, a koje pored Sveučilišta je od koristi i društvenoj zajednici, bh. privredi", kazao je Tomić.