Vjerski odgoj
38

Sud u Hrvatskoj odlučio: Crkva ne može biti apsolutno odvojena od države

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kako u članu 41. Ustava piše da su vjerske zajednice u Hrvatskoj odvojene od države, ta odvojenost nije apsolutna jer treba čitati i stavak 2. prema kojem vjerske zajednice u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Stoga, slobodno izabrani vjerski odgoj u ustanovama predškolskog odgoja te slobodno izabrana nastava vjeronauka kao izbornog predmeta u osnovnim i srednjim školama.

Ovo stoji u jednoglasnoj ocjeni Ustavnog suda Hrvatske, prenosi vecernji.hr. Navodi se da su odbijeni prijedlozi za ocjenu odredbe Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica koja to regulira, a koje su podnijeli Ivan Dušan iz Pazina i Ivan Vanja Lopušinsky iz Splita.

Ustavni sud upućuje i na stajališta Europskog suda za ljudska prava u predmetu Savez crkava “Riječ života” i ostali protiv Hrvatske prema kojima pravo na iskazivanje vjere poučavanjem zagarantovano članom 9. stavkom 1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava “ne ide tako daleko da bi za sobom povlačilo obvezu država da dozvole vjeronauk u javnim školama ili predškolskim ustanovama”, ali i da vjeronauka predstavlja izražavanje vjere pa njegovo održavanje u školama i predškolskim ustanovama predstavlja dodatno pravo koje spada u širi opseg članka 9. Konvencije, koje je “država dragovoljno odlučila osigurati”.